10 min.
90 min.
340 min.
Pyszne, aromatyczne bułeczki, z dodatkiem piwa, miodu i cynamonu. Doskonałe z pieczonym mięsem. Niezwykły smak pochodzi ze słodu, który jest używany do produkcji piwa.
Składniki:
- 4 szklanki (550 g) mąki chlebowej
- 2 łyżki miodu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka margaryny
- 300 ml ciemnego piwa
- 1 saszetka (7 g) aktywnych suchych drożdży
- 1 szczypta mielonego cynamonu
- 2 łyżki roztopionego masła
Przygotowanie:
1Piwo postawić w pokojowej temperaturze i pozwolić, żeby zwietrzało. Zajmie to 3-4 godziny.
2Do pojemnika automatu do chleba dodawać składniki w następującej kolejności: piwo, masło, cynamon, sól i miód. Dodać mąkę i drożdże, uważając, żeby drożdże nie zetknęły się z mokrymi składnikami. Ustawić tryb „wyrabianie ciasta” i nacisnąć „start”.
3Jak tylko ciasto wyrośnie, wyjąć je z pojemnika, uformować bochenek i pokroić na kawałki, z których należy uformować bułki. Ułożyć je na oprószonej mąką blaszce, przykryć i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.
4Wierzch bułek posmarować roztopionym masłem.
5Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Piec przez 30 minut na złoty kolor.
Porcja dla:
16 osób