Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
340 min.

Pyszne, aromatyczne bułeczki, z dodatkiem piwa, miodu i cynamonu. Doskonałe z pieczonym mięsem. Niezwykły smak pochodzi ze słodu, który jest używany do produkcji piwa.

Składniki:

  • 4 szklanki (550 g) mąki chlebowej
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka margaryny
  • 300 ml ciemnego piwa
  • 1 saszetka (7 g) aktywnych suchych drożdży
  • 1 szczypta mielonego cynamonu
  • 2 łyżki roztopionego masła

Przygotowanie:

1Piwo postawić w pokojowej temperaturze i pozwolić, żeby zwietrzało. Zajmie to 3-4 godziny.

2Do pojemnika automatu do chleba dodawać składniki w następującej kolejności: piwo, masło, cynamon, sól i miód. Dodać mąkę i drożdże, uważając, żeby drożdże nie zetknęły się z mokrymi składnikami. Ustawić tryb „wyrabianie ciasta” i nacisnąć „start”.

3Jak tylko ciasto wyrośnie, wyjąć je z pojemnika, uformować bochenek i pokroić na kawałki, z których należy uformować bułki. Ułożyć je na oprószonej mąką blaszce, przykryć i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.

4Wierzch bułek posmarować roztopionym masłem.

5Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Piec przez 30 minut na złoty kolor.

Porcja dla:

16 osób