Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Calzone, czyli pizza w kształcie pieroga, z różnorodnym nadzieniem. Każdy pieróg może być inny i taki, jaki lubicie: można dodać więcej warzyw, np. paprykę, pomidora, ponadto szynkę, podsmażonego kurczaka … Wspaniały przepis na każdą porę roku. Polecam 🙂

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.

2Składniki na ciasto ugniatamy do powstania jednolitej masy.

3Kurczaka smażymy, warzywa myjemy i kroimy. Ciasto wałkujemy w kształcie koła. Na jedną połowę kładziemy składniki farszu i posypujemy serem. Następnie przykrywamy drugą połową ciasta, na górze robimy kilka delikatnych nacięć.

4Pieczemy w piecu na 180 C około 30 min, do zabrązowienia ciasta.

Porcja dla:

2 osób