Czas przygotowania:
20 min.
Całkowity czas:
500 min.

To sztandarowe danie kuchni meksykańskiej. Surowe owoce morza „gotują się” w soku z limonki! Choć wcale nie są gotowane, nie należy się krzywić, bo nikt by się nie zorientował, że tak na prawdę są surowe. Trzeba zawsze używać świeżych składników, a część przegrzebków można zastąpić rybami, takimi jak halibut.

Składniki:

  • 500 g przegrzebków
  • sok z 8 limonek
  • 2 pomidory pokrojone w kostkę
  • 5 zielonych cebulek, posiekanych
  • 2 łodygi selera, pokrojone w plasterki

Przygotowanie:

1Opłukać przegrzebki i włożyć do miski. Polać je sokiem z limonek. Powinny być w nim całkowicie zanurzone. Miskę z przegrzebkami wstawić do lodówki na cały dzień lub na noc, aż staną się matowe (nieprzezroczyste).

2Wylać z miski połowę soku, dodać pomidory, cebulkę, seler, zieloną paprykę, pietruszkę, pieprz, oliwę i szczypiorek. Delikatnie wymieszać. Podawać w ładnych pucharkach, udekorowanych plasterkami limonki.

Porcja dla:

4 osób