Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
500 min.
500 min.
To sztandarowe danie kuchni meksykańskiej. Surowe owoce morza „gotują się” w soku z limonki! Choć wcale nie są gotowane, nie należy się krzywić, bo nikt by się nie zorientował, że tak na prawdę są surowe. Trzeba zawsze używać świeżych składników, a część przegrzebków można zastąpić rybami, takimi jak halibut.
Składniki:
- 500 g przegrzebków
- sok z 8 limonek
- 2 pomidory pokrojone w kostkę
- 5 zielonych cebulek, posiekanych
- 2 łodygi selera, pokrojone w plasterki
Przygotowanie:
1Opłukać przegrzebki i włożyć do miski. Polać je sokiem z limonek. Powinny być w nim całkowicie zanurzone. Miskę z przegrzebkami wstawić do lodówki na cały dzień lub na noc, aż staną się matowe (nieprzezroczyste).
2Wylać z miski połowę soku, dodać pomidory, cebulkę, seler, zieloną paprykę, pietruszkę, pieprz, oliwę i szczypiorek. Delikatnie wymieszać. Podawać w ładnych pucharkach, udekorowanych plasterkami limonki.
Porcja dla:
4 osób