Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
305 min.

Moim zdaniem to najlepszy przepis na chałkę. Nie wymaga wiele czasu (jak inne chleby) ani umiejętności. Wystarczy, że włożysz trochę serca w przygotowanie!

Składniki:

  • 1 saszetka (11 g) suszonych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 180 ml ciepłej wody
  • 2 jajka
  • 120 ml oleju roślinnego

Przygotowanie:

1Drożdże wymieszać ze 100 g mąki i z wodą. Odstawić na 15-20 minut. Jeśli się nie spienią to oznacza, że nie są dobre i lepiej je wyrzucić, żeby nie zmarnować pozostałych składników.

2Do zaczynu drożdżowego dodać jajka, cukier, sól i olej. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Uformować kulę, przełożyć na stolnicę i wyrabiać ciasto przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i przestanie się kleić.

3Przełożyć do czystej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny. Czas wyrastania zależy od temperatury w kuchni. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jeśli tak się nie stanie, należy odstawić je na dodatkowe 30 minut.

4Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Aby zapleść chałkę, każdą połówkę ciasta należy pokroić na 4 równe części (ewentualnie 3).

5Każdą część uformować w wałek o długości około 30 cm.

6Zapleść dwie chałki, przełożyć na blachę do pieczenia, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (aż potroją swoją objętość).

7Posmarować wierzch białkiem, posypać makiem.

8Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 25-35 minut, aż będą rumiane.

Porcja dla:

2 osób