40 min.
40 min.
80 min.
To pożywne i pełne smaku chilli con carne z czarną fasolą, mieloną wołowiną, kiełbasą chorizo, boczkiem i pysznymi przyprawami. Podawać z ryżem. Aby zaoszczędzić na czasie można użyć fasoli z puszki; można też użyć czerwonej fasoli „kidney”.
Składniki:
- 500 g suchej fasoli pinto lub czarnej fasoli
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku, zgniecione
- 500 g mielonej wołowiny
- 225 g kiełbasy chorizo (w całości)
- 1 cebula drobno posiekana
- 2 zielone papryki pokrojone w kostkę
- 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
- 30 g smalcu
- 300 g boczku pokrojonego w kostkę
Przygotowanie:
1W dużym garnku zagotować wodę, dodać fasolę, znów doprowadzić do wrzenia, ale zdjąć z ognia w chwili, gdy zacznie się gotować. Odcedzić.
2Fasolę włożyć do dużego garnka z wodą, dodać cebulę i czosnek. Gotować na małym ogniu przez 45 minut. Gdy się ugotuje doprawić solą.
3Chorizo obrać ze skórki i zmiksować w robocie kuchennym.
4Cebulę pokroić w plasterki, a paprykę pokroić w małą kostkę.
5Na patelni, na średnim ogniu stopić smalec, dodać cebulę, a następnie boczek i smażyć przez 3 minuty. Dodać chorizo i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Dodać mielone mięso, pokruszyć je na mniejsze części i smażyć przez 5 minut, aż będzie dobrze usmażone.
6Dodać paprykę w proszku i chwilę smażyć. Wmieszać 3 duże łyżki koncentratu pomidorowego i puszkę pomidorów. Doprawić lekko pieprzem i papryczką chili, a następnie dodać kumin, oregano i tymianek. Dodać kostkę rosołową i dusić całość przez 20 minut.
7Jeśli zostanie niewiele sosu – dodać odrobinę wody. Wmieszać ugotowaną fasolę, spróbować i doprawić do smaku. Podawać z białym ryżem.
Porcja dla:
6 osób