Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
80 min.

To pożywne i pełne smaku chilli con carne z czarną fasolą, mieloną wołowiną, kiełbasą chorizo, boczkiem i pysznymi przyprawami. Podawać z ryżem. Aby zaoszczędzić na czasie można użyć fasoli z puszki; można też użyć czerwonej fasoli „kidney”.

Składniki:

  • 500 g suchej fasoli pinto lub czarnej fasoli
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku, zgniecione
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 225 g kiełbasy chorizo (w całości)
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 zielone papryki pokrojone w kostkę
  • 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
  • 30 g smalcu
  • 300 g boczku pokrojonego w kostkę

Przygotowanie:

1W dużym garnku zagotować wodę, dodać fasolę, znów doprowadzić do wrzenia, ale zdjąć z ognia w chwili, gdy zacznie się gotować. Odcedzić.

2Fasolę włożyć do dużego garnka z wodą, dodać cebulę i czosnek. Gotować na małym ogniu przez 45 minut. Gdy się ugotuje doprawić solą.

3Chorizo obrać ze skórki i zmiksować w robocie kuchennym.

4Cebulę pokroić w plasterki, a paprykę pokroić w małą kostkę.

5Na patelni, na średnim ogniu stopić smalec, dodać cebulę, a następnie boczek i smażyć przez 3 minuty. Dodać chorizo i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Dodać mielone mięso, pokruszyć je na mniejsze części i smażyć przez 5 minut, aż będzie dobrze usmażone.

6Dodać paprykę w proszku i chwilę smażyć. Wmieszać 3 duże łyżki koncentratu pomidorowego i puszkę pomidorów. Doprawić lekko pieprzem i papryczką chili, a następnie dodać kumin, oregano i tymianek. Dodać kostkę rosołową i dusić całość przez 20 minut.

7Jeśli zostanie niewiele sosu – dodać odrobinę wody. Wmieszać ugotowaną fasolę, spróbować i doprawić do smaku. Podawać z białym ryżem.

Porcja dla:

6 osób