Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
180 min.
Całkowity czas:
190 min.

Smaczny i prosty chleb niezawierający glutenu. Mąkę sojową czy ryżową znajdziecie w sklepach ze zdrową żywnością.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki (60 ml) miodu
  • 1,5 szklanki (355 ml) maślanki o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

1Wszystkie składniki umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta.

2Wybrać ustawienie do wypieku chleba słodkiego. Po 5 minutach cyklu sprawdzić konsystencję ciasta i w miarę potrzeby dodać trochę mąki ryżowej, albo płynu.

3Po upieczeniu, zostawić chleb na 10-15 minut w pojemniku, a następnie wyjąć.

Porcja dla:

1 osoby