30 min.
45 min.
195 min.
To przepis mojego taty. Pyszny wilgotny chleb pełen rodzynek i cynamonu. Najlepszy chleb cynamonowy jaki kiedykolwiek jadłam! Doskonały bez niczego, albo jako grzanki, albo pokryty kremowym lukrem!
Składniki:
- 350 ml (1 i 1/2 szklanki) mleka
- 235 ml (1 szklanka) ciepłej wody (45°C)
- 14 g suchych drożdży
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 120 g miękkiej margaryny
Przygotowanie:
1Podgrzać mleko w małym rondelku, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Zdjąć z ognia. Ostudzić do letniej temperatury.
2Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić, aż zaczną się pienić. Wymieszać z jajami, cukrem, masłem lub margaryną, solą i rodzynkami. Dolać schłodzone mleko. Stopniowo dodawać mąkę, dopóki nie powstanie twarde ciasto.
3Zagniatać ciasto przez kilka minut na lekko oprószonej mąką stolnicy. Włożyć do dużej miski wysmarowanej w środku tłuszczem i przewrócić kilka razy, by się pokryło tłuszczem. Przykryć wilgotną ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
4Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkować ciasto na duży prostokąt grubości około 1 cm. Zwilżyć 2 łyżkami mleka. Wymieszać 3/4 szklanki cukru z 2 łyżkami cynamonu i posypać tym zwilżoną powierzchnię ciasta. Zwinąć ciasno. (Rulon powinien mieć około 8 cm średnicy.) Przeciąć na trzy części i podwinąć końce. Włożyć chleby do dobrze nasmarowanych tłuszczem form wielkości około 13×23 cm. Wierzchy posmarować lekko tłuszczem. Zostawić na godzinę do ponownego wyrośnięcia.
5Piec w temperaturze 175°C przez 45 minut, aż chleby nabiorą złotego koloru, a ostukiwane będą wydawać dźwięk jakby były puste w środku. Wyjąć bochenki z form i rozprowadzić po powierzchni pędzelkiem trochę roztopionego masła lub margaryny. Przed pokrojeniem wystudzić.
Porcja dla:
36 osób