Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
55 min.

Ten chleb jest pyszny w każdej postaci: prosto z pieca, czy też jako grzanka, albo francuski tost. I to dlatego właśnie piekę go co najmniej raz w tygodniu.

Składniki:

  • 350 ml (1 i 1/2 szklanki) maślanki
  • 120 ml (1/2 szklanki) ciepłej wody (45°C)
  • 110 g margaryny
  • 50 g (1/4 szklanki) cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 14 g suchych drożdży
  • 2 ły��eczki soli
  • 750 g (5 i 1/2 szklanki) mąki chlebowej

Przygotowanie:

1Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie i upewnić się, że są dobre (pienią się).

2Włożyć masło lub margarynę do małego rondelka i wlać maślankę. Podgrzewać powoli, aż tłuszcz się rozpuści. Ostudzić do letniej temperatury.

3Cukier, sól, proszek do pieczenia i drożdże wsypać do miski robota kuchennego i wlać przestudzoną maślankę. Założyć do miksera haczykowate mieszadło i cały czas miksując dodać stopniowo 3 szklanki mąki, wsypując po jednej szklance na raz. Po wstępnym zmiksowaniu wsypać resztę mąki i wyrabiać ciasto, aż zacznie odchodzić od ścianki miski. Następnie wyjąć ciasto na lekko oprószoną mąką stolnicę i ugniatać przez kilka minut, aż zrobi się miękkie i gładkie. Włożyć do wysmarowanej tłuszczem miski i odwrócić, by pokryło się tłuszczem. Zostawić do wyrośnięcia.

4Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieść je energicznym ruchem i podzielić na 2 części. Umieścić w dwóch dobrze natłuszczonych formach keksowych wielkości 10×20 cm. Pozostawić, aby wyrosło na 2 cm ponad krawędź formy.

5Piec w nagrzanym do 190°C piekarniku przez 30 do 35 minut. Chleby są upieczone, gdy skórka na wierzchu jest ładnie zrumieniona, i gdy odpowiadają głuchym dźwiękiem, kiedy w nie zastukać.

Porcja dla:

24 osób