20 min.
35 min.
55 min.
Ten chleb jest pyszny w każdej postaci: prosto z pieca, czy też jako grzanka, albo francuski tost. I to dlatego właśnie piekę go co najmniej raz w tygodniu.
Składniki:
- 350 ml (1 i 1/2 szklanki) maślanki
- 120 ml (1/2 szklanki) ciepłej wody (45°C)
- 110 g margaryny
- 50 g (1/4 szklanki) cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 14 g suchych drożdży
- 2 ły��eczki soli
- 750 g (5 i 1/2 szklanki) mąki chlebowej
Przygotowanie:
1Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie i upewnić się, że są dobre (pienią się).
2Włożyć masło lub margarynę do małego rondelka i wlać maślankę. Podgrzewać powoli, aż tłuszcz się rozpuści. Ostudzić do letniej temperatury.
3Cukier, sól, proszek do pieczenia i drożdże wsypać do miski robota kuchennego i wlać przestudzoną maślankę. Założyć do miksera haczykowate mieszadło i cały czas miksując dodać stopniowo 3 szklanki mąki, wsypując po jednej szklance na raz. Po wstępnym zmiksowaniu wsypać resztę mąki i wyrabiać ciasto, aż zacznie odchodzić od ścianki miski. Następnie wyjąć ciasto na lekko oprószoną mąką stolnicę i ugniatać przez kilka minut, aż zrobi się miękkie i gładkie. Włożyć do wysmarowanej tłuszczem miski i odwrócić, by pokryło się tłuszczem. Zostawić do wyrośnięcia.
4Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieść je energicznym ruchem i podzielić na 2 części. Umieścić w dwóch dobrze natłuszczonych formach keksowych wielkości 10×20 cm. Pozostawić, aby wyrosło na 2 cm ponad krawędź formy.
5Piec w nagrzanym do 190°C piekarniku przez 30 do 35 minut. Chleby są upieczone, gdy skórka na wierzchu jest ładnie zrumieniona, i gdy odpowiadają głuchym dźwiękiem, kiedy w nie zastukać.
Porcja dla:
24 osób