Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
795 min.

Upieczenie chleba na zakwasie zabiera trochę czasu, ale zdecydowanie wart jest czekania (i włożenia odrobiny wysiłku)!

Składniki:

  • 250 ml (1 szklanka) zakwasu
  • 355 ml (1 i 1/2 szklanki) ciepłej wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g (1/2 szklanki) cukru
  • 120 ml (1/2 szklanki) oleju kukurydzianego
  • 820 g (6 szklanek) mąki chlebowej

Przygotowanie:

1W dużej misce wymieszać cukier z olejem, solą, wodą i szklanką zakwasu. Przesiać mąkę i dodać do mieszaniny. Posmarować ciasto tłuszczem i włożyć do wysmarowanej tłuszczem miski. Pozostawić na noc pod przykryciem do wyrośnięcia.

2Następnego dnia wyrabiać ciasto przez 10 minut, po czym podzielić na pół i włożyć do dwóch posmarowanych tłuszczem foremek wielkości 10 x 20 cm. Poczekać, aż ciasto podwoi swoją objętość.

3Piec w temperaturze 175°C przez 40 do 45 minut, aż chleby nabiorą złotego koloru, a ostukiwane wydadzą dźwięk jakby były puste w środku. Wyjąć z foremek i położyć na metalowej kratce, aby wystygły.

Porcja dla:

2 osób