30 min.
45 min.
795 min.
Upieczenie chleba na zakwasie zabiera trochę czasu, ale zdecydowanie wart jest czekania (i włożenia odrobiny wysiłku)!
Składniki:
- 250 ml (1 szklanka) zakwasu
- 355 ml (1 i 1/2 szklanki) ciepłej wody
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 100 g (1/2 szklanki) cukru
- 120 ml (1/2 szklanki) oleju kukurydzianego
- 820 g (6 szklanek) mąki chlebowej
Przygotowanie:
1W dużej misce wymieszać cukier z olejem, solą, wodą i szklanką zakwasu. Przesiać mąkę i dodać do mieszaniny. Posmarować ciasto tłuszczem i włożyć do wysmarowanej tłuszczem miski. Pozostawić na noc pod przykryciem do wyrośnięcia.
2Następnego dnia wyrabiać ciasto przez 10 minut, po czym podzielić na pół i włożyć do dwóch posmarowanych tłuszczem foremek wielkości 10 x 20 cm. Poczekać, aż ciasto podwoi swoją objętość.
3Piec w temperaturze 175°C przez 40 do 45 minut, aż chleby nabiorą złotego koloru, a ostukiwane wydadzą dźwięk jakby były puste w środku. Wyjąć z foremek i położyć na metalowej kratce, aby wystygły.
Porcja dla:
2 osób