30 min.
45 min.
1095 min.
Chleb w 100% na zakwasie. Ciężki, z wilgotnym miąższem. W oryginale z siemieniem lnianym, u mnie z pestkami dyni i słonecznika.
Składniki:
- 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
- 75 g mąki pszennej
- 90 g wody
Przygotowanie:
1Wszystkie składniki zaczynu wymieszać i odstawić w temperaturze pokojowej na ok 10-12 godzin.
2Ziarna słonecznika i dyni uprażyć na patelni i przestudzić.
3Wszystkie składniki na ciasto wyłożyć do miski. Dodać zaczyn i ziarna. Wymieszać ręką. Przełożyć na stolnicę i chwilę wyrabiać.
4Uformować kulę i odstawić na 2 godziny. Po godzinie wrócić i odpowietrzyć ciasto poprzez uderzenie/ugniecenie go ręką.
5Gdy ciasto nam już podrośnie, wyrobić je jeszcze chwilę na stolnicy, zrobić kulkę i przełożyć do koszyka do garowania ciasta (można w podłużny, wówczas formujemy wałek).
6Odstawić na kolejne 2,5-3 godziny. Ciasto jest gotowe do pieczenia, gdy wciśniemy w nie palec i będzie wracać do poprzedniej formy.
7Rozgrzać piekarnik do 250 st C. Na dno piekarnika wrzucić kilka kostek lodu. Ciasto przełożyć na rozgrzaną blachę, lub kamień do pieczenia. Piec przez 40-45 minut w 220 st C.
Porcja dla:
1 osoby