Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
1095 min.

Chleb w 100% na zakwasie. Ciężki, z wilgotnym miąższem. W oryginale z siemieniem lnianym, u mnie z pestkami dyni i słonecznika.

Składniki:

  • 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
  • 75 g mąki pszennej
  • 90 g wody

Przygotowanie:

1Wszystkie składniki zaczynu wymieszać i odstawić w temperaturze pokojowej na ok 10-12 godzin.

2Ziarna słonecznika i dyni uprażyć na patelni i przestudzić.

3Wszystkie składniki na ciasto wyłożyć do miski. Dodać zaczyn i ziarna. Wymieszać ręką. Przełożyć na stolnicę i chwilę wyrabiać.

4Uformować kulę i odstawić na 2 godziny. Po godzinie wrócić i odpowietrzyć ciasto poprzez uderzenie/ugniecenie go ręką.

5Gdy ciasto nam już podrośnie, wyrobić je jeszcze chwilę na stolnicy, zrobić kulkę i przełożyć do koszyka do garowania ciasta (można w podłużny, wówczas formujemy wałek).

6Odstawić na kolejne 2,5-3 godziny. Ciasto jest gotowe do pieczenia, gdy wciśniemy w nie palec i będzie wracać do poprzedniej formy.

7Rozgrzać piekarnik do 250 st C. Na dno piekarnika wrzucić kilka kostek lodu. Ciasto przełożyć na rozgrzaną blachę, lub kamień do pieczenia. Piec przez 40-45 minut w 220 st C.

Porcja dla:

1 osoby