Czas przygotowania:
40 min.
40 min.
Czas gotowania:
50 min.
50 min.
Całkowity czas:
2970 min.
2970 min.
Pyszny chleb z mąki razowej z dodatkiem płatków owsianych i ziaren słonecznika. Zakwas należy przygotować 2 dni wcześniej.
Składniki:
- 1 łyżka mąki żytniej razowej
- 1/4 szklanki wody
Przygotowanie:
1Przygotować zakwas – mąkę rozpuścić w wodzie i odstawić na 2 dni.
2Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać wodę i zarobić elastyczne ciasto, które odchodzi od ręki.
3Dodać zakwas, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 3-4 godziny w ciepłe miejsce.
4Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C. Foremkę natłuścić.
5Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy. Piec przez około 50 minut.
Porcja dla:
10 osób