Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
2970 min.

Pyszny chleb z mąki razowej z dodatkiem płatków owsianych i ziaren słonecznika. Zakwas należy przygotować 2 dni wcześniej.

Składniki:

  • 1 łyżka mąki żytniej razowej
  • 1/4 szklanki wody

Przygotowanie:

1Przygotować zakwas – mąkę rozpuścić w wodzie i odstawić na 2 dni.

2Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać wodę i zarobić elastyczne ciasto, które odchodzi od ręki.

3Dodać zakwas, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 3-4 godziny w ciepłe miejsce.

4Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C. Foremkę natłuścić.

5Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy. Piec przez około 50 minut.

Porcja dla:

10 osób