Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
180 min.
Całkowity czas:
210 min.

Smaczny, zdrowy i pożywny chleb z automatu z dodatkiem brązowego ryżu. Ma pysznie chrupiącą skórkę i lekki środek.

Składniki:

  • 2/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki brązowego ryżu
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 szklanki mąki chlebowej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży

Przygotowanie:

1W rondelku zagotować wodę. Dodać ryż i sól, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut.

21/2 szklanki ugotowanego ryżu wsypać do półlitrowej miarki. Dodać oliwę i tyle wody, aby sięgała do 3/4 objętości miarki. Mieszaninę przelać do pojemnika automatu do chleba. Dodać mąkę, cukier, sól i drożdże. Wybrać odpowiednie ustawienie i nacisnąć przycisk „start”.

Porcja dla:

1 osoby