Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
180 min.
180 min.
Całkowity czas:
210 min.
210 min.
Smaczny, zdrowy i pożywny chleb z automatu z dodatkiem brązowego ryżu. Ma pysznie chrupiącą skórkę i lekki środek.
Składniki:
- 2/3 szklanki wody
- 1/3 szklanki brązowego ryżu
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 3 szklanki mąki chlebowej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
Przygotowanie:
1W rondelku zagotować wodę. Dodać ryż i sól, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut.
21/2 szklanki ugotowanego ryżu wsypać do półlitrowej miarki. Dodać oliwę i tyle wody, aby sięgała do 3/4 objętości miarki. Mieszaninę przelać do pojemnika automatu do chleba. Dodać mąkę, cukier, sól i drożdże. Wybrać odpowiednie ustawienie i nacisnąć przycisk „start”.
Porcja dla:
1 osoby