20 min.
20 min.
40 min.
Pastę ziołowo-warzywną przyrządza się szybko i łatwo, a nadaje ona ryżowi wspaniały kolor. Należy go podsmażyć na odrobinie oliwy i masła, dodać pastę i smażyć przez chwilę, a następnie zalać wywarem i gotować na małym ogniu. Taki ryż będzie doskonałym dodatkiem do pieczonego kurczaka.
Składniki:
- 1 duża zielona papryka, przekrojona na ćwiartki
- 1 cebula, przekrojona na ćwiartki
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 15 g listków świeżej kolendry
- 10 g natki pietruszki
- 10 g masła
Przygotowanie:
1Wrzucić do miksera zieloną paprykę, cebulę, czosnek, kolendrę i natkę pietruszki. Starannie utrzeć. Można ewentualnie bardzo drobno posiekać nożem wszystkie składniki.
2Rozgrzać masło i oliwę z oliwek w dużym rondlu. Wrzucić ryż i smażyć na małym ogniu 2-3 minuty, aż ziarna zrobią się nieprzejrzyste.
3Zdjąć z ognia, dodać pastę i wymieszać. Wstawić z powrotem na ogień i smażyć jeszcze 2 minuty, cały czas mieszając. Wlać wrzący wywar. Doprawić solą i pieprzem, doprowadzić ponownie do wrzenia, zmniejszyć ogień na maleńki i gotować 10-15 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie cały wywar.
4Zdjąć z ognia i odstawić na 3-4 minuty pod przykryciem, a następnie spulchnić widelcem. Podawać ryż na gorąco, udekorowany gałązkami kolendry.
Porcja dla:
4 osób