Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Potrawa jest wzorowana na risotto z Kwestii Smaku, lecz dość uproszczona. Świetna alternatywa, gdy pieczarki się już nudzą, a z kuchni patrzy na nas smutno samotny por ????

Składniki:

  • ok.1 litr bulionu
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 3 małe ziemniaki
  • masło
  • estragon

Przygotowanie:

1Zagotuj bulion. W tym czasie pokrój cebulę w kostkę, pora (w krążki) i ziemniaki (w bardzo drobną kosteczkę). Cebulę lekko zeszklij na maśle, dorzuć pora i podsmaż do miękkości.

2Na patelnię dorzuć pokrojone ziemniaki, trochę estragonu i tymianku oraz ryż i smaż przez 2 minuty. Dolej wino i poczekaj aż odparuje i dolej szklankę bulionu.

3Po odparowaniu dolej resztę bulionu i czekaj, aż całość będzie „sklejona” gęstym sosem. Na koniec dorzuć gorgonzolę, łyżkę masła i trochę parmezanu. Doprawiamy solą i pieprzem.

4Przed podaniem posyp parmezanem.

Porcja dla:

2 osób