Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Potrawa jest wzorowana na risotto z Kwestii Smaku, lecz dość uproszczona. Świetna alternatywa, gdy pieczarki się już nudzą, a z kuchni patrzy na nas smutno samotny por ????
Składniki:
- ok.1 litr bulionu
- 1 cebula
- 1 por
- 3 małe ziemniaki
- masło
- estragon
Przygotowanie:
1Zagotuj bulion. W tym czasie pokrój cebulę w kostkę, pora (w krążki) i ziemniaki (w bardzo drobną kosteczkę). Cebulę lekko zeszklij na maśle, dorzuć pora i podsmaż do miękkości.
2Na patelnię dorzuć pokrojone ziemniaki, trochę estragonu i tymianku oraz ryż i smaż przez 2 minuty. Dolej wino i poczekaj aż odparuje i dolej szklankę bulionu.
3Po odparowaniu dolej resztę bulionu i czekaj, aż całość będzie „sklejona” gęstym sosem. Na koniec dorzuć gorgonzolę, łyżkę masła i trochę parmezanu. Doprawiamy solą i pieprzem.
4Przed podaniem posyp parmezanem.
Porcja dla:
2 osób