Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
70 min.

Małą dynię nadziejemy mieszanką białego i dzikiego ryżu, kasztanami, suszonymi żurawinami i mozzarellą. Nadają się do tego wszystkie drobne odmiany dyni, takie jak dynia zwyczajna, turbanowa i kabaczek żołędziowy, a także małe okazy dyni olbrzymiej.

Składniki:

  • 200 g mieszanki ryżu basmati i dzikiego
  • 4 małe dynie dekoracyjne (ok. 750 g każda)
  • 185 g gotowanych kasztanów (z puszki lub opakowania próżniowego), grubo posiekanych
  • 75 g suszonych żurawin
  • 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana

Przygotowanie:

1Wsypać ryż do rondla, zalać 400 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować na bardzo małym ogniu około 20 minut, aż ryż będzie ledwie miękki. Odlać wodę, której nie wchłonął.

2Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Dużym, ostrym nożem odkroić wierzch z każdej dyni na ¼ wysokości. Odłożyć “wieczka”, a pozostałe części dyni wydrążyć łyżką. W razie potrzeby okroić od spodu, by można je było ustawić. Nasypać do środka każdej soli i pieprzu i ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym lub brytfannie.

3Wymieszać w dużej misce ryż z kasztanami, żurawinami, cebulą, tymiankiem, natką pietruszki i serem mozzarella. Doprawić solą i pieprzem.

4Nałożyć nadzienie ciasno do dyń, w taki sposób, by tworzyło kopczyk na wierzchu. Przykryć zachowanymi “wieczkami”. Piec 45 minut, aż miąższ będzie miękki (sprawdzić, nakłuwając czubkiem małego, ostrego nożyka). Podawać na gorąco.

Porcja dla:

4 osób