Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Ten chleb jest nieco słodszy i bardziej sycący niż inne chleby z rodzynkami. Aby osiągnąć jak najlepszy rezultat, namoczyć rodzynki na noc w rumie i odmierzyć do ciasta namoczone.
Składniki:
- 2 łyżki rumu
- 70 g (1/2 szklanki) rodzynek
- 120 ml (1/2 szklanki) wody
- 275 g (2 szklanki) mąki chlebowej
- 1 łyżka mleka w proszku
- 2 łyżeczki brązowego cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
1Zalać rodzynki rumem i odstawić na 30 minut. Odsączyć.
2Wszystkie składniki umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Zastosować normalne ustawienia dla półkilogramowego bochenka.
3Jeśli automat posiada funkcję „Owoce”, dodać rodzynki na sygnał, albo – w przeciwnym wypadku – na około 5 minut przed zakończeniem cyklu wyrabiania ciasta.
Porcja dla:
10 osób