Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Ten chleb jest nieco słodszy i bardziej sycący niż inne chleby z rodzynkami. Aby osiągnąć jak najlepszy rezultat, namoczyć rodzynki na noc w rumie i odmierzyć do ciasta namoczone.

Składniki:

  • 2 łyżki rumu
  • 70 g (1/2 szklanki) rodzynek
  • 120 ml (1/2 szklanki) wody
  • 275 g (2 szklanki) mąki chlebowej
  • 1 łyżka mleka w proszku
  • 2 łyżeczki brązowego cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

1Zalać rodzynki rumem i odstawić na 30 minut. Odsączyć.

2Wszystkie składniki umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Zastosować normalne ustawienia dla półkilogramowego bochenka.

3Jeśli automat posiada funkcję „Owoce”, dodać rodzynki na sygnał, albo – w przeciwnym wypadku – na około 5 minut przed zakończeniem cyklu wyrabiania ciasta.

Porcja dla:

10 osób