Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
30 min.

Prosta i lekka przystawka, słodka dzięki śliwkom kalifornijskim. Również nadaje się jako propozycja oryginalnego śniadania.

Składniki:

  • 6 jaj
  • 75 ml jogurtu greckiego
  • 75 g śliwek kalifornijskich
  • 50 g szpinaku
  • 30 g kaparów
  • sól i pieprz do smaku
  • kiełki słonecznika do ozdoby

Przygotowanie:

1Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, przekrajamy na pół. Delikatnie wyciągamy żółtka, przekładamy do miski, lekko rozgniatamy.

2Do żółtek dodajemy jogurt, pokrojone śliwki kalifornijskie, posiekany szpinak i kapary. Składniki mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3Tak przygotowaną pastą napełniamy białka jaj, serwujemy na kiełkach słonecznika.

Porcja dla:

12 osób