Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
03 min.
Całkowity czas:
18 min.

Jajka w kapturkach (inaczej: jajka w koszulkach) to specjalność mojego męża. Wyglądają one efektownie i są niezwykle smaczne, szczególnie serwowane z grzanką zapiekaną z szynką i żółtym serem i polane sosem chrzanowym.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1W 2 litrowym garnku zagotować wodę, dodać ocet.

2Jajka umyć i delikatnie rozbić każde do osobnego do kubeczka tak, aby żółtka się nie rozlały.

3Gdy woda się zagotuje, zamieszać ją energicznie, aby na środku garnka wytworzył się wir i w jego środek delikatnie wlać jajko. Gotować ok. 3 minuty aż do ścięcia się białka (żółtko pozostaje płynne).

4Wyjmować jajko łyżką cedzakową i osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym.

5Podawać z kremem chrzanowym i tostami lub sałatką.

Porcja dla:

4 osób