20 min.
30 min.
185 min.
Aby osiągnąć naprawdę dobry smak, użyj dobrego, wypróbowanego zakwasu. (Cebula nie jest typowym dodatkiem do chleba z San Francisco, więc nie traktuj jej obowiązkowo.)
Składniki:
- 650 g (4,75 szklanki) mąki chlebowej
- 3 łyżki cukru
- 2,5 łyżeczki soli
- 7 g suchych drożdży
- 235 ml (1 szklanka) ciepłego mleka
Przygotowanie:
1W dużej misce połączyć 1 szklankę mąki, cukier, sól i suche drożdże. Dodać mleko i miękką margarynę. Dodać zakwas i wszystko wymieszać. Dodawać stopniowo do 3 i 3/4 szklanki mąki lub więcej, zależnie od klimatu.
2Położyć ciasto na posypanej mąką powierzchni i ugniatać przez 8 do 10 minut. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem miski i obrócić w niej raz, by pokryło się tłuszczem. Pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
3Wyrośnięte ciasto zagnieść energicznym ruchem i odstawić na 15 minut. Uformować bochenki. Położyć na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Znów pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
4Jajko rozbełtać z wodą i za pomocą pędzelka posmarować nim powierzchnię bochenków. Posypać ewentualnie posiekaną cebulą.
5Piec w temperaturze 190°C przez 30 minut.
Porcja dla:
24 osób