30 min.
45 min.
255 min.
Pyszny, zdrowy chleb z dużą zawartością błonnika, przyjemnym aromatem płatków owsianych oraz orzechowym posmakiem siemienia.
Składniki:
- 2 łyżeczki (7 g) suszonych drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 3 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:
1Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać miód i 100 g mąki (2/3 szklanki). Odstawić na 10-15 minut bez przykrycia.
2Dodać pozostałą wodę, płatki owsiane, siemię i sól; dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać resztę maki, wyrabiając ciasto. Uformować z ciasta kulę i przełożyć na stolnicę. Wyrabiać przez około 5-7 minut, aż będzie elastyczne.
3Przełożyć do natłuszczonej miski i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
4Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
5Po wyrośnięciu ugnieść ciasto aby pozbyć się powietrza, uformować 2 bochenki, przełożyć na blaszkę albo do keksówek. Zrobić w poprzek nacięcia, przykryć folią i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
6Piec przez 35-45 minut.
Porcja dla:
2 osób