Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
255 min.

Pyszny, zdrowy chleb z dużą zawartością błonnika, przyjemnym aromatem płatków owsianych oraz orzechowym posmakiem siemienia.

Składniki:

  • 2 łyżeczki (7 g) suszonych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 3 szklanki mąki pszennej

Przygotowanie:

1Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać miód i 100 g mąki (2/3 szklanki). Odstawić na 10-15 minut bez przykrycia.

2Dodać pozostałą wodę, płatki owsiane, siemię i sól; dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać resztę maki, wyrabiając ciasto. Uformować z ciasta kulę i przełożyć na stolnicę. Wyrabiać przez około 5-7 minut, aż będzie elastyczne.

3Przełożyć do natłuszczonej miski i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny, aż podwoi swoją objętość.

4Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

5Po wyrośnięciu ugnieść ciasto aby pozbyć się powietrza, uformować 2 bochenki, przełożyć na blaszkę albo do keksówek. Zrobić w poprzek nacięcia, przykryć folią i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

6Piec przez 35-45 minut.

Porcja dla:

2 osób