Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
140 min.

Smaczny chleb, który na pewno przypadnie do gustu wielbicielom drożdżowych wypieków. Zazwyczaj dodaję słonecznik, ale jest równie dobry z pestkami z dyni.

Składniki:

  • 100 g drożdży
  • 3 i 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 szklanki otrębów pszennych
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika

Przygotowanie:

1Drożdże rozprowadzić w szklance wody. Dodać mąkę, otręby, sól i pozostałą wodę. Wymieszać drewnianą łyżką. Dodać słonecznik i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić 2 foremki.

3Wyrośnięte ciasto zagnieść, podzielić na pół i przełożyć do foremek. Piec przez około godzinę.

Porcja dla:

2 osób