Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
140 min.
140 min.
Smaczny chleb, który na pewno przypadnie do gustu wielbicielom drożdżowych wypieków. Zazwyczaj dodaję słonecznik, ale jest równie dobry z pestkami z dyni.
Składniki:
- 100 g drożdży
- 3 i 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 kg mąki pszennej
- 2 szklanki otrębów pszennych
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
Przygotowanie:
1Drożdże rozprowadzić w szklance wody. Dodać mąkę, otręby, sól i pozostałą wodę. Wymieszać drewnianą łyżką. Dodać słonecznik i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić 2 foremki.
3Wyrośnięte ciasto zagnieść, podzielić na pół i przełożyć do foremek. Piec przez około godzinę.
Porcja dla:
2 osób