Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Niby zwykłe danie a jednak orzechowy posmak kiełbasy zaskakuje i nie należy do codziennych! Coś innego, warto spróbować:)

Składniki:

  • 10 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 kawałki kiełbasy dobrej jakości (może być np podwawelska) po ok. 20 cm każdy
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka orzechów włoskich lub laskowych

Przygotowanie:

1Ziemniaki dokładnie umyć, obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo. Pokroić w około 0,5 cm talarki, przełożyć do miski.

2Kiełbasę dowolnie pokroić (kostka lub plasterki). Cebulę poszatkować w piórka, pokroić czosnek i wszystko razem podsmażyć na odrobinie oleju tak aby cebula lekko się zeszkliła, a kiełbasa zarumieniła. Zdjąć z ognia.

3Orzechy lekko zmielić w blenderze lub poszatkować.

4W miseczce roztrzepać jajko, dodać śmietanę, sól, pieprz i słodką paprykę

5Ziemniaki podzielić na dwie części. Pierwszą z nich ułożyć równo na dnie wcześniej wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Warstwę posypać tymiankiem, na to wyłożyć podsmażoną kiełbasę z cebulą i czosnkiem, posypać orzechami. Na koniec kolejna warstwa ziemniaków.

6Całość posypać tymiankiem i zalać wcześniej przygotowanym sosem z jajka i jogurtu.

7Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, piec około 30-40 minut.

Porcja dla:

4 osób