15 min.
40 min.
55 min.
Niby zwykłe danie a jednak orzechowy posmak kiełbasy zaskakuje i nie należy do codziennych! Coś innego, warto spróbować:)
Składniki:
- 10 średniej wielkości ziemniaków
- 2 kawałki kiełbasy dobrej jakości (może być np podwawelska) po ok. 20 cm każdy
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- 1 szklanka orzechów włoskich lub laskowych
Przygotowanie:
1Ziemniaki dokładnie umyć, obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo. Pokroić w około 0,5 cm talarki, przełożyć do miski.
2Kiełbasę dowolnie pokroić (kostka lub plasterki). Cebulę poszatkować w piórka, pokroić czosnek i wszystko razem podsmażyć na odrobinie oleju tak aby cebula lekko się zeszkliła, a kiełbasa zarumieniła. Zdjąć z ognia.
3Orzechy lekko zmielić w blenderze lub poszatkować.
4W miseczce roztrzepać jajko, dodać śmietanę, sól, pieprz i słodką paprykę
5Ziemniaki podzielić na dwie części. Pierwszą z nich ułożyć równo na dnie wcześniej wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Warstwę posypać tymiankiem, na to wyłożyć podsmażoną kiełbasę z cebulą i czosnkiem, posypać orzechami. Na koniec kolejna warstwa ziemniaków.
6Całość posypać tymiankiem i zalać wcześniej przygotowanym sosem z jajka i jogurtu.
7Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, piec około 30-40 minut.
Porcja dla:
4 osób