Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
70 min.

Nie każda mama wie, że dzieci uwielbiają oliwki. Są kolorowe, pyszne i co najważniejsze zdrowe. Doskonale komponują się z ulubionymi potrawami maluchów. Magiczne właściwości hiszpańskich oliwek sprawiają, że łącząc je z różnymi, czasami zaskakującymi składnikami, w jednej chwili zmieniają się w smakowite dania, które zadowolą nawet najbardziej wybrednego malca.

Składniki:

  • 225 g mąki
  • oliwa z oliwek
  • 90 ml ciepłej wody
  • 1 mała cebula
  • 200 g mięsa mielonego
  • 10 posiekanych hiszpańskich oliwek
  • 1 jogurt (225 ml)
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Przesiej mąkę do miski, dodaj oliwę z oliwek i wodę. Zagnieć ciasto, a następnie odłóż je na bok.

2Drobno pokrój cebulę i lekko podsmaż na oliwie, aby zmiękła. Do cebuli dodaj mięso mielone i całość smaż na wolnym ogniu. Dodaj posiekane oliwki, posól, wymieszaj i odstaw.

3Podziel ciasto na małe kulki, rozwałkuj je i wytnij z ciasta krążki. Wypełnij krążki nadzieniem, a następnie uformuj stożki.

4Usmaż w dużej ilości gorącej oliwy.

5Podawaj jako kwiatki – stworzone ze szczypiorku i oliwek. Do dania podaj sos wykonany z połączenia jogurtu, oliwy z oliwek, soli i pieprzu.

Porcja dla:

6 osób