Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Ciasto bez tłuszczu? Możliwe! Gdy dodamy jeszcze mało cukru, uzyskamy dietetyczny, wyjątkowy smakołyk. Za przepis dziękuję kuzynce Magdzie 😉
Składniki:
- 250 g mąki pszennej lub razowej
- 50 g cukru
- 250 g otrąb pszennych
- 4 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- owoce do dekoracji (brzoskwinie, jagody, banany, porzeczki itp.)
Przygotowanie:
1Białka oddzielić od żółtek i ubić je trzepaczką na sztywno. Dodawać cukier, mieszając, a na końcu wlać żółtka i wymieszać.
2Mąkę przesiać i wymieszać z otrębami, proszkiem do pieczenia i cynamonem, a następnie połączyć z jajkami i wymieszać.
3Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
4Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki, na wierzch położyć owoce (brzoskwinie, jagody, nektarynki, banany, porzeczki – na co tylko przyjdzie ochota).
5Piec ciasto ok. 45 minut – sprawdzać patyczkiem, czy jest już suche.
Porcja dla:
10 osób