Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
55 min.

Ciasto bez tłuszczu? Możliwe! Gdy dodamy jeszcze mało cukru, uzyskamy dietetyczny, wyjątkowy smakołyk. Za przepis dziękuję kuzynce Magdzie 😉

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej lub razowej
  • 50 g cukru
  • 250 g otrąb pszennych
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • owoce do dekoracji (brzoskwinie, jagody, banany, porzeczki itp.)

Przygotowanie:

1Białka oddzielić od żółtek i ubić je trzepaczką na sztywno. Dodawać cukier, mieszając, a na końcu wlać żółtka i wymieszać.

2Mąkę przesiać i wymieszać z otrębami, proszkiem do pieczenia i cynamonem, a następnie połączyć z jajkami i wymieszać.

3Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

4Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki, na wierzch położyć owoce (brzoskwinie, jagody, nektarynki, banany, porzeczki – na co tylko przyjdzie ochota).

5Piec ciasto ok. 45 minut – sprawdzać patyczkiem, czy jest już suche.

Porcja dla:

10 osób