15 min.
12 min.
27 min.
Danie tak eleganckie, że można je podać podczas przyjęcia, a jednocześnie bardzo proste w przygotowaniu. Chude cielęce eskalopki pieką się błyskawicznie, a sos z wina marsala z pieczarkami nadaje im wspaniały smak.
Składniki:
- 450 g eskalopek cielęcych
- pieprz
- 35 g mąki
- 15 g masła, pokrojone na 4 części
- 280 g pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki
- 175 ml wina marsala
- 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 120°C. Blachę do pieczenia umieścić w połowie wysokości piekarnika.
2Włożyć eskalopki miedzy dwa kawałki papieru do pieczenia i rozbić do grubości około 3 mm. Posypać pieprzem. Wsypać mąkę do plastikowej torebki, włożyć do niej mięso i potrząsnąć, aby całe się nią pokryło.
3Spryskać olejem w aerozolu albo pokryć niewielką ilością oliwy z oliwek teflonową patelnię, postawić na dużym ogniu. Wrzucić jeden z 4 kawałków masła, poruszać patelnią, aby cała pokryła się stopionym masłem. Smażyć mięso, po kilka kawałków na raz, minutę z każdej strony. Nie wrzucać na patelnię zbyt wielu kawałków mięsa jednocześnie. Przekładać podsmażone eskalopki na rozgrzaną blachę w piekarniku. Do smażenia kolejnych porcji mięsa dodawać na patelnię kolejne kawałki masła.
4Kiedy całe mięso się już usmaży, wrzucić na patelnię pieczarki, smażyć około 3 minut, aż się zrumienią. Wlać wino, odskrobać wszystkie resztki, które przywarły do dna. Gotować około 2 minut, aż pozostanie 125 ml płynu. Wtedy z powrotem wrzucić na patelnię eskalopki – tym razem wszystkie naraz, można nawet układać je warstwami. Obracać mięso, żeby dokładnie pokryło się płynem z patelni. Posypać pietruszką i podawać.
Porcja dla:
4 osób