25 min.
100 min.
1565 min.
To nieco inna wersja tradycyjnego coq au vin – czyli kurczaka duszonego w winie, bo dodaje się jeszcze całkiem sporo porto. Na pewno spodoba się Wam głębia smaku, która powstaje dzięki porto. Podawać z ryżem.
Składniki:
- 1 kurczak (2 kg) pokrojony na kawałki
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 cebule, drobno posiekane
- 1 bouquet garni (bukiet przypraw: pietruszki, liścia laurowego i tymianku)
- sól i pieprz do smaku
- 750 ml czerwonego wina
Przygotowanie:
1Dzień wcześniej włożyć kawałki kurczaka do dużej miski wraz z cebulą, ziołami, czosnkiem i oprószyć solą i pieprzem. Wlać czerwone wino i marynować przez 24 godziny w lodówce.
2Na drugi dzień przecedzić marynatę przez sito, ale zachować wszystkie składniki.
3W rondlu o grubym dnie (lub w brytfance) rozgrzać olej na średnim ogniu i przyrumienić na nim kurczaka. Wlać porto i podpalić, aby alkohol wyparował (jeśli nie masz za dużo doświadczenia – pomiń ten krok, zamiast tego możesz po prostu gotować kurczaka, aż alkohol wyparuje).
4Oprószyć kurczaka mąką, dodać boczek i warzywa z marynaty. Smażyć przez 10 minut. Dodać marynatę i dusić przez 1 godzinę.
5Dodać grzyby i dusić jeszcze przez 30 minut.
Porcja dla:
6 osób