30 min.
45 min.
75 min.
Ta lżejsza wersja wspaniałej klasycznej potrawy francuskiej — kurczak w sosie z czerwonego wina — zawiera mniej tłuszczu niż klasyczna, za to więcej warzyw. Najsmaczniejsza jest przygotowana dzień wcześniej, podana z wiejskim chlebem i sałatą.
Składniki:
- 8 dużych filetów z udek kurczaka (ok. 700 g)
- 8 cienkich plasterków pancetty lub chudego bekonu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 duże ząbki czosnku, posiekane
- 1 duża czerwona cebula pokrojona w plasterki
- 2 marchewki pokrojone w grube plasterki
- 1 koper włoski lub 3 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
- 1 rzepa pokrojona na kawałki
- 2 liście laurowe
- 3-4 gałązki świeżego tymianku
- 350 ml czerwonego wina
- 1 łyżka dżemu z czerwonej porzeczki
- 2 łyżki brandy
- 450 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
- 8 maleńkich cebulek lub drobnych szalotek
- 250 g pieczarek
Przygotowanie:
1Okroić mięso z tłuszczu, owinąć każdy kawałek w plasterek pancetty lub bekonu. Rozgrzać łyżkę oliwy w dużym rondlu o grubym dnie i wrzucić mięso złożeniem do dołu. Obsmażać 2-3 minuty, przewrócić na drugą stronę i również obrumienić. Przełożyć na talerz.
2Wlać do rondla pozostałą oliwę i wrzucić czosnek, cebulę, marchewkę, koper włoski lub seler naciowy oraz rzepę. Lekko podsmażać 2-3 minuty, aż warzywa zmiękną, mieszać od czasu do czasu. W razie potrzeby dodać 2-3 łyżki wody.
3Dodać zioła, czerwone wino, dżem porzeczkowy i brandy. Dusić 5 minut na małym ogniu. Wlać wywar, wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
4Wrzucić drobną cebulę lub szalotkę do wrzątku i blanszować 2 minuty, ostudzić, obrać z łupin. Wrzucić do rondla wraz z mięsem i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przykryć rondel i dusić na małym ogniu około 30 minut.
5Wrzucić pieczarki, wymieszać i dusić jeszcze 15 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na około 10 minut, by potrawa nieco przestygła. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Porcja dla:
4 osób