Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
120 min.

Stworzyłam ten przepis na kurczaka duszonego w winie z dodatkiem ziół, bo mam w ogródku całą masę ziół. Uwielbiam ich używać. To danie piekę w piekarniku, bo jest szybkie i zdrowe. Wspaniale smakuje z makaronem.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju
  • 2 kg całego kurczaka (z wolnego wybiegu), pokrojonego na części
  • 30 g posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 10 gałązek tymianku, oberwać listki
  • 2 świeże liście laurowe
  • 2 gałązki rozmarynu, oberwać listki
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 170 C.

2Na patelnię wlać łyżkę oleju, dodać kurczaka i smażyć na dużym ogniu przez 5 minut, aż się przyrumieni.

3Przełożyć kurczaka do dużej brytfanki, posypać ziołami i oprószyć solą i pieprzem.

4Dookoła kurczaka rozłożyć marchew, całe cebulki i czosnek i polać wszystko winem. Przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku przez 90 minut. Od czasu do czasu sprawdzać kurczaka, a 15 minut przed końcem pieczenia usunąć folię aluminiową.

Porcja dla:

6 osób