Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
90 min.
90 min.
Całkowity czas:
120 min.
120 min.
Stworzyłam ten przepis na kurczaka duszonego w winie z dodatkiem ziół, bo mam w ogródku całą masę ziół. Uwielbiam ich używać. To danie piekę w piekarniku, bo jest szybkie i zdrowe. Wspaniale smakuje z makaronem.
Składniki:
- 1 łyżka oleju
- 2 kg całego kurczaka (z wolnego wybiegu), pokrojonego na części
- 30 g posiekanej świeżej natki pietruszki
- 10 gałązek tymianku, oberwać listki
- 2 świeże liście laurowe
- 2 gałązki rozmarynu, oberwać listki
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 170 C.
2Na patelnię wlać łyżkę oleju, dodać kurczaka i smażyć na dużym ogniu przez 5 minut, aż się przyrumieni.
3Przełożyć kurczaka do dużej brytfanki, posypać ziołami i oprószyć solą i pieprzem.
4Dookoła kurczaka rozłożyć marchew, całe cebulki i czosnek i polać wszystko winem. Przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku przez 90 minut. Od czasu do czasu sprawdzać kurczaka, a 15 minut przed końcem pieczenia usunąć folię aluminiową.
Porcja dla:
6 osób