Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
35 min.
35 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
To proste, ale imponujące danie! Łatwiej będzie je przygotować jeśli się kupi bardzo duże filety z piersi kurczaka.
Składniki:
- 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 6 plasterków szwajcarskiego sera żółtego
- 4 plasterki gotowanej szynki
- 1/2 szklanki bułki tartej doprawionej solą i pieprzem
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem.
2Filety z kurczaka rozbić tłuczkiem do grubości ok. 0,5 cm.
3Oprószyć filety z obydwu stron solą i pieprzem. Na każdym filecie ułożyć po 1 plasterku sera i 1 plasterku szynki. Zawinąć jak rolady i zabezpieczyć wykałaczką. Włożyć rolady do naczynia żaroodpornego i posypać bułką tartą.
4Piec przez 30-35 minut, aż kurczak przestanie być w środku różowy. Wyjąć z piekarnika i na każdej roladzie ułożyć po połówce plasterka sera. Wstawić do piekarnika jeszcze na 3 do 5 minut, aby ser si stopił. Wyjąć wykałaczki i podawać.
Porcja dla:
4 osób