Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
45 min.

To proste, ale imponujące danie! Łatwiej będzie je przygotować jeśli się kupi bardzo duże filety z piersi kurczaka.

Składniki:

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • 6 plasterków szwajcarskiego sera żółtego
  • 4 plasterki gotowanej szynki
  • 1/2 szklanki bułki tartej doprawionej solą i pieprzem

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem.

2Filety z kurczaka rozbić tłuczkiem do grubości ok. 0,5 cm.

3Oprószyć filety z obydwu stron solą i pieprzem. Na każdym filecie ułożyć po 1 plasterku sera i 1 plasterku szynki. Zawinąć jak rolady i zabezpieczyć wykałaczką. Włożyć rolady do naczynia żaroodpornego i posypać bułką tartą.

4Piec przez 30-35 minut, aż kurczak przestanie być w środku różowy. Wyjąć z piekarnika i na każdej roladzie ułożyć po połówce plasterka sera. Wstawić do piekarnika jeszcze na 3 do 5 minut, aby ser si stopił. Wyjąć wykałaczki i podawać.

Porcja dla:

4 osób