15 min.
20 min.
35 min.
To nie jest typowy cordon bleu, ale jest to świetny sposób na wykorzystanie medalionów wieprzowych. Moi znajomi zdejmują czapki z głów za każdym razem, gdy je przygotuję. Kiedy delektują się tymi kotletami panierowanymi, z pięknie stopionym serem w środku, to ja zawsze czuję się jak magik!
Składniki:
- 4 medaliony wieprzowe, rozbite tłuczkiem na cienko
- 4 plastry gotowanej szynki
- 4 plastry sera Gruyere (lub innego szwajcarskiego sera)
- 2 jajka, lekko roztrzepane
- 80 g mąki
- 100 g bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1Medaliony położyć na dużym talerzu. Na jednej połowie każdego medalionu ułożyć plaster szynki i plaster sera. Przykryć drugą połową mięsa, aby zakryć nadzienie. W razie konieczności spiąć wszystko wykałaczką – aby się nie rozpadło. Oprószyć solą i pieprzem.
2Jajko, mąkę i bułkę tartą umieścić w trzech oddzielnych talerzach. Zanurzać medaliony kolejno w: jajku, mące i bułce tartej.
3Rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu. Wlać oleju na około centymetr i dobrze rozgrzać.
4Smażyć kotlety w oleju z obydwu stron aż będą rumiane. Zdejmować na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Porcja dla:
4 osób