Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

To nie jest typowy cordon bleu, ale jest to świetny sposób na wykorzystanie medalionów wieprzowych. Moi znajomi zdejmują czapki z głów za każdym razem, gdy je przygotuję. Kiedy delektują się tymi kotletami panierowanymi, z pięknie stopionym serem w środku, to ja zawsze czuję się jak magik!

Składniki:

  • 4 medaliony wieprzowe, rozbite tłuczkiem na cienko
  • 4 plastry gotowanej szynki
  • 4 plastry sera Gruyere (lub innego szwajcarskiego sera)
  • 2 jajka, lekko roztrzepane
  • 80 g mąki
  • 100 g bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Medaliony położyć na dużym talerzu. Na jednej połowie każdego medalionu ułożyć plaster szynki i plaster sera. Przykryć drugą połową mięsa, aby zakryć nadzienie. W razie konieczności spiąć wszystko wykałaczką – aby się nie rozpadło. Oprószyć solą i pieprzem.

2Jajko, mąkę i bułkę tartą umieścić w trzech oddzielnych talerzach. Zanurzać medaliony kolejno w: jajku, mące i bułce tartej.

3Rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu. Wlać oleju na około centymetr i dobrze rozgrzać.

4Smażyć kotlety w oleju z obydwu stron aż będą rumiane. Zdejmować na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Porcja dla:

4 osób