Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
90 min.

Coxinhas to popularna w Brazylii przekąska – pierożki, czy też krokiety nadziewane mięsem z kurczaka, owinięte w ciasto parzone, a następnie panierowane w mące, jajku i bułce tartej i smażone na głębokim oleju. Można je podawać jako przekąskę, albo do obiadu, na ciepło. Na pewno posmakują też dzieciom.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 małe pojedyncze piersi z kurczaka, ugotowane i rozdrobnione
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • posiekane zielone oliwki (do smaku)
  • sól i pieprz do smaku
  • 475 ml bulionu drobiowego
  • 30 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • sól do smaku

Przygotowanie:

1Przygotować nadzienie: Na patelni rozgrzać oliwę i dodać cebulę. Smażyć, aż się zeszkli. Dodać ugotowanego i rozdrobnionego kurczaka, oliwki i pietruszkę. Wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Zdjąć z ognia i odstawić.

2Przygotować ciasto: w dużym rondlu na średnim ogniu podgrzać bulion z masłem, dosolić do smaku. Gdy zacznie wrzeć, dodać całą mąkę na raz i mieszać energicznie, aż powstanie pasta. Mieszać energicznie dalej, aż ciasto zacznie się odklejać od garnka i będzie gładkie. Zdjąć z ognia i odstawić aby ostygło.

3Gdy ciasto przestygnie już na tyle, że da się je ugniatać, wyrabiać je przez 2-3 minuty na stolnicy posmarowanej olejem, aż będzie gładkie.

4Faszerowanie: Nabrać porcję ciasta wielkości piłeczki do golfa i uformować w dłoniach kulkę. Zanurzyć palec wskazujący w oleju, wetknąć w środek kulki i przyciskając ciasto w kierunku jego brzegów, uformować małą miseczkę.

5Nałożyć do środka 2 łyżeczki nadzienia, a następnie zebrać brzegi ciasta i skleić nad nadzieniem (jak sakiewkę). Rozwałkować lekko w dłoniach, formując krokieta w kształt łezki.

6Odkładać gotowe łezki na stolnicę i przykryć wilgotną ściereczką.

7Przygotować panierkę – mąkę, roztrzepane jajka i bułkę tartą nałożyć do 3 osobnych talerzy. Każdy krokiet obtaczać dokładnie w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce.

8W garnku rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Wlać go na tyle dużo, aby krokiety całe się w nim zanurzyły. Gdy olej będzie mocno rozgrzany, wkładać krokiety partiami (nie wszystkie na raz!) i smażyć po 7-10 minut, aż będą ładnie przyrumienione. Wyciągać łyżką cedzakową i odkładać na papierowe ręczniki.

9Krokiety można też smażyć we frytownicy.

Porcja dla:

20 osób