Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
10 min.
10 min.
Stostowana kanapka rodem z Francji, pełna szynki i stopionego sera. Croque monsieur to fantastycznie szybki i sycący posiłek: lunch lub kolacja, lub nawet obiad, jeśli poda się ją z prostą sałatką. Przepis dla każdego!
Składniki:
- 4 kromki chleba, stostowane
- 4 plasterki emmentalera
- 2 plasterki szynki
- 25 g masła
- 4 łyżki mleka
- 50 g startego sera gruyère
Przygotowanie:
1Tosty posmarować masłem. Szynkę i ser przyciąć do kształtu tostów.
2Na tostach ułożyć 1 plasterek emmentalera, 1 plasterek szynki i znów 1 plasterek emmentalera. Przykryć drugim kawałkiem tosta z masłem.
3Wymieszać mleko ze startym gruyerem i wlać do talerza na zupę. Zanurzać w tym kanapki z obydwu stron, aby całe były przesiąknięte. Docisnąć starty ser do kanapek.
4Na patelni stopić masło i smażyć kanapki z obydwu stron, aż będą rumiane, a cały ser w środku się stopi. Podawać natychmiast.
Porcja dla:
2 osób