Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
10 min.

Stostowana kanapka rodem z Francji, pełna szynki i stopionego sera. Croque monsieur to fantastycznie szybki i sycący posiłek: lunch lub kolacja, lub nawet obiad, jeśli poda się ją z prostą sałatką. Przepis dla każdego!

Składniki:

  • 4 kromki chleba, stostowane
  • 4 plasterki emmentalera
  • 2 plasterki szynki
  • 25 g masła
  • 4 łyżki mleka
  • 50 g startego sera gruyère

Przygotowanie:

1Tosty posmarować masłem. Szynkę i ser przyciąć do kształtu tostów.

2Na tostach ułożyć 1 plasterek emmentalera, 1 plasterek szynki i znów 1 plasterek emmentalera. Przykryć drugim kawałkiem tosta z masłem.

3Wymieszać mleko ze startym gruyerem i wlać do talerza na zupę. Zanurzać w tym kanapki z obydwu stron, aby całe były przesiąknięte. Docisnąć starty ser do kanapek.

4Na patelni stopić masło i smażyć kanapki z obydwu stron, aż będą rumiane, a cały ser w środku się stopi. Podawać natychmiast.

Porcja dla:

2 osób