Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Proste i pyszne danie na każdą okazję. Cukinie nadziewane mielonym mięsem z dodatkiem natki pietruszki, zapieczone pod chrupiącą bułką tartą.

Składniki:

  • 1 kg cukinii
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g mielonej wołowiny
  • sól do smaku
  • bułka tarta
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić naczynie żaroodporne.

2Cukinie opłukać i przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miąższ tak, aby powstały „łódki”. Miąższ posiekać, razem z pietruszką i czosnkiem. Dodać wołowinę, posolić do smaku i wymieszać.

3Farsz nakładać do połówek cukinii i układać w naczyniu żaroodpornym. Posypać bułką tartą i skropić oliwą.

4Piec przez 40 minut.

Porcja dla:

4 osób