Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Proste i pyszne danie na każdą okazję. Cukinie nadziewane mielonym mięsem z dodatkiem natki pietruszki, zapieczone pod chrupiącą bułką tartą.
Składniki:
- 1 kg cukinii
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 500 g mielonej wołowiny
- sól do smaku
- bułka tarta
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić naczynie żaroodporne.
2Cukinie opłukać i przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miąższ tak, aby powstały „łódki”. Miąższ posiekać, razem z pietruszką i czosnkiem. Dodać wołowinę, posolić do smaku i wymieszać.
3Farsz nakładać do połówek cukinii i układać w naczyniu żaroodpornym. Posypać bułką tartą i skropić oliwą.
4Piec przez 40 minut.
Porcja dla:
4 osób