Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
75 min.

Krucha cukinia z nadzieniem z ryżu i mięsa, zapiekana z sosem paprykowo-pomidorowym – alternatywa dla tradycyjnych gołąbków.

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 2 litry wywaru warzywnego
  • 150 g ryżu
  • olej do smażenia
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 150 g mięsa mielonego (może być drobiowe)

Przygotowanie:

1Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć z niej pestki.

2W dużym, najlepiej podłużnym garnku zagotować wywar warzywny i włożyć do niego cukinię. Gotować przez 5 minut, aż trochę zmięknie. Odcedzić (zostawić 0,5 l wywaru) i odłożyć do wystygnięcia

3Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie.

4Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć na nim jedną cebulkę.

5Do podsmażonej cebulki dodać mięso i usmażyć. Na koniec dodać ugotowany ryż i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

6Przygotowanym nadzieniem nafaszerować połówki cukinii i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cukinię podlać pozostawionym wywarem.

7Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

8Przygotować sos: drugą cebulkę pokrojoną w kostkę podsmażyć na rozgrzanym oleju. Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w drobną kostkę. Paprykę dodać do cebulki i dusić aż zmięknie.

9Do papryki dodać pomidory z puszki i doprawić ziołami oraz solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 5-10 minut, aż sos się lekko zredukuje.

10Cukinię polać sosem i zapiekać w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut.

11Po wyjęciu z piekarnika można posypać startym żółtym serem.

Porcja dla:

2 osób