30 min.
45 min.
75 min.
Krucha cukinia z nadzieniem z ryżu i mięsa, zapiekana z sosem paprykowo-pomidorowym – alternatywa dla tradycyjnych gołąbków.
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 2 litry wywaru warzywnego
- 150 g ryżu
- olej do smażenia
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 150 g mięsa mielonego (może być drobiowe)
Przygotowanie:
1Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć z niej pestki.
2W dużym, najlepiej podłużnym garnku zagotować wywar warzywny i włożyć do niego cukinię. Gotować przez 5 minut, aż trochę zmięknie. Odcedzić (zostawić 0,5 l wywaru) i odłożyć do wystygnięcia
3Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie.
4Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć na nim jedną cebulkę.
5Do podsmażonej cebulki dodać mięso i usmażyć. Na koniec dodać ugotowany ryż i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
6Przygotowanym nadzieniem nafaszerować połówki cukinii i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cukinię podlać pozostawionym wywarem.
7Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
8Przygotować sos: drugą cebulkę pokrojoną w kostkę podsmażyć na rozgrzanym oleju. Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w drobną kostkę. Paprykę dodać do cebulki i dusić aż zmięknie.
9Do papryki dodać pomidory z puszki i doprawić ziołami oraz solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 5-10 minut, aż sos się lekko zredukuje.
10Cukinię polać sosem i zapiekać w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut.
11Po wyjęciu z piekarnika można posypać startym żółtym serem.
Porcja dla:
2 osób