Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Słodko-pikantne danie dla wielbicieli orientalnych smaków. Japońska dynia duszona w czerwonym sosie curry z dodatkiem papryki, czosnku i imbiru. Doskonałe na jesienny dzień!

Składniki:

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • 2 zielone papryki, pokrojone w paski
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 3 łyżki czerwonej pasty curry

Przygotowanie:

1Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, posolić i smażyć na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cebula zmięknie.

2Dodać paprykę, czosnek, imbir, wymieszać i smażyć przez minutę, aż aromat się uwolni.

3Dodać pastę curry, wymieszać z papryką i cebulą, smażyć przez minutę. Dodać mleko kokosowe, wodę i sos sojowy, wymieszać i zagotować na małym ogniu.

4Dynię przekroić, obrać i wydrążyć pestki. Miąższ pokroić w 2 cm kostkę. Dodać do sosu i gotować na małym ogniu, aż dynia będzie miękka (przez około 20 minut). Odstawić z ognia i dodać sok z cytryny.

5W międzyczasie przygotować ryż. Przepłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie. Zalać 1,5 szklanki zimnej wody, przykryć i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 15 minut. Odstawić na 10 minut nie zdejmująć pokrywki.

6Ryż polać sosem z dynią i posypać kolendrą.

Porcja dla:

4 osób