10 min.
20 min.
30 min.
Ten przepis mam prosto ze Sri Lanki. Tamtejsze curry różni się od tajskiego i innych odmian. Spróbujcie sami, bo jest bardzo proste i pyszne. Żeby przygotować więcej porcji wystarczy proporcjonalnie zwiększyć ilość składników.
Składniki:
- 750 g udek z kurczaka, bez skóry (z kośćmi)
- 1 szalotka lub mała cebula, pokrojona w małą kostkę
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 9 g imbiru, ze skórką, posiekanego
- 1/2 garści liści curry
- 1/2 laski cynamonu
Przygotowanie:
1Otworzyć puszkę z mlekiem kokosowym i zmiksować zawartość (bo zwykle nie jest jednolita). Odlać połowę do miseczki i dodać do tego 1 szklankę wody. Zmiksować.
2Do dużego garnka włożyć udka z kurczaka, dodać cebulę, czosnek, przyprawy i pomidora.
3Potrząsając garnkiem wymieszać wszystko tak, aby przyprawy znalazły się na dnie. Zalać to wszystko rozcieńczonym mleczkiem kokosowym. Kurczak powinien być całkiem zalany mleczkiem.
4Wstawić na duży ogień i gotować bez przykrycia około 20 minut, aż kurczak będzie ugotowany – czyli mięso będzie odchodzić od kości. Wtedy delikatnie przemieszać drewnianą łyżką, zmniejszyć ogień, dodać ok. pół szklanki mleka kokosowego (jeśli już nie mamy rozcieńczonego można dorobić z odłożonego w puszce, ale rozcieńczając je 1:1). Gotować jeszcze 2-3 minuty i gotowe!
5Podawać ze świeżo ugotowanym ryżem basmati. Nie odgrzewać więcej niż 2 razy!
Porcja dla:
4 osób