Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Ten przepis mam prosto ze Sri Lanki. Tamtejsze curry różni się od tajskiego i innych odmian. Spróbujcie sami, bo jest bardzo proste i pyszne. Żeby przygotować więcej porcji wystarczy proporcjonalnie zwiększyć ilość składników.

Składniki:

  • 750 g udek z kurczaka, bez skóry (z kośćmi)
  • 1 szalotka lub mała cebula, pokrojona w małą kostkę
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 9 g imbiru, ze skórką, posiekanego
  • 1/2 garści liści curry
  • 1/2 laski cynamonu

Przygotowanie:

1Otworzyć puszkę z mlekiem kokosowym i zmiksować zawartość (bo zwykle nie jest jednolita). Odlać połowę do miseczki i dodać do tego 1 szklankę wody. Zmiksować.

2Do dużego garnka włożyć udka z kurczaka, dodać cebulę, czosnek, przyprawy i pomidora.

3Potrząsając garnkiem wymieszać wszystko tak, aby przyprawy znalazły się na dnie. Zalać to wszystko rozcieńczonym mleczkiem kokosowym. Kurczak powinien być całkiem zalany mleczkiem.

4Wstawić na duży ogień i gotować bez przykrycia około 20 minut, aż kurczak będzie ugotowany – czyli mięso będzie odchodzić od kości. Wtedy delikatnie przemieszać drewnianą łyżką, zmniejszyć ogień, dodać ok. pół szklanki mleka kokosowego (jeśli już nie mamy rozcieńczonego można dorobić z odłożonego w puszce, ale rozcieńczając je 1:1). Gotować jeszcze 2-3 minuty i gotowe!

5Podawać ze świeżo ugotowanym ryżem basmati. Nie odgrzewać więcej niż 2 razy!

Porcja dla:

4 osób