Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
540 min.
540 min.
Całkowity czas:
555 min.
555 min.
Przepisy na wolnowar są świetne, bo można wszystko przygotować wcześniej i tylko czekać, aż się ugotuje. Najlepiej nastawić obiad rano i mieć gorący po przyjściu z pracy! To curry jest pyszne, zawiera niewiele tłuszczu, za to jest aromatyczne dzięki orientalnym przyprawom.
Składniki:
- 750 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w 2-cm kostkę
- 1 cebula, pokrojona w plasterki
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 2 łyżki curry w proszku
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
Przygotowanie:
1Na teflonowej patelni, na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulę i czosnek.
2Wszystkie składniki włożyć do wolnowaru, dobrze wymieszać i gotować w niskiej temperaturze przez 9 godzin.
3Przed podaniem udekorować świeżą kolendrą. Podawać z ryżem i sosem chutney.
Porcja dla:
2 osób