Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
540 min.
Całkowity czas:
555 min.

Przepisy na wolnowar są świetne, bo można wszystko przygotować wcześniej i tylko czekać, aż się ugotuje. Najlepiej nastawić obiad rano i mieć gorący po przyjściu z pracy! To curry jest pyszne, zawiera niewiele tłuszczu, za to jest aromatyczne dzięki orientalnym przyprawom.

Składniki:

  • 750 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w 2-cm kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w plasterki
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 2 łyżki curry w proszku
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu

Przygotowanie:

1Na teflonowej patelni, na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulę i czosnek.

2Wszystkie składniki włożyć do wolnowaru, dobrze wymieszać i gotować w niskiej temperaturze przez 9 godzin.

3Przed podaniem udekorować świeżą kolendrą. Podawać z ryżem i sosem chutney.

Porcja dla:

2 osób