Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Lekka alternatywa dla białego ryżu – czarny ryż w połączeniu z krewetkami i cukinią zadowoli najbardziej wybredne podniebienie!

Składniki:

  • 300 g czarnego ryżu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 szalotka, posiekana
  • 1-2 małe cukinie, pokrojone w kostkę
  • 150 krewetek, obranych
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • 1 mały pęczek szczypiorku, posiekany

Przygotowanie:

1W dużej ilości osolonej wody gotować ryż przez około 18 minut, aż będzie miękki.

2Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć szalotkę przez 3 minuty. Dodać cukinię, wymieszać.

3Dodać krewetki i całość zalać winem, zagotować, od czasu do czasu mieszając, aż wino wyparuje.

4Ryż odcedzić i wymieszać ze szczypiorkiem. Dodać krewetki z cukinią, gotować przez parę minut. Przed podaniem skropić oliwą.

Porcja dla:

4 osób