Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Lekka alternatywa dla białego ryżu – czarny ryż w połączeniu z krewetkami i cukinią zadowoli najbardziej wybredne podniebienie!
Składniki:
- 300 g czarnego ryżu
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 szalotka, posiekana
- 1-2 małe cukinie, pokrojone w kostkę
- 150 krewetek, obranych
- 200 ml wytrawnego białego wina
- 1 mały pęczek szczypiorku, posiekany
Przygotowanie:
1W dużej ilości osolonej wody gotować ryż przez około 18 minut, aż będzie miękki.
2Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć szalotkę przez 3 minuty. Dodać cukinię, wymieszać.
3Dodać krewetki i całość zalać winem, zagotować, od czasu do czasu mieszając, aż wino wyparuje.
4Ryż odcedzić i wymieszać ze szczypiorkiem. Dodać krewetki z cukinią, gotować przez parę minut. Przed podaniem skropić oliwą.
Porcja dla:
4 osób