Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
60 min.

Lekki i aromatyczny sposób na piersi z kurczaka w marynacie z czosnkiem, imbirem i sokiem z limonki. Pyszne z grilla, ale możne je również upiec w piekarniku.

Składniki:

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 3 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 3 łyżki mielonego imbiru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z 4 limonek

Przygotowanie:

1Filety z kurczaka lekko rozbić na grubość 1 cm. W woreczku foliowym wymieszać czosnek z imbirem, oliwą i sokiem z limonek. Zamknąć woreczek i potrząsać, aż wszystkie składniki się połączą. Dodać kurczaka, znów zamknąć woreczek i wstawić do lodówki na nie dłużej niż 20 minut.

2Rozgrzać grill (lub piekarnik na funkcji grill). Kurczaka wyjąć z marynaty i piec, od czasu czasu smarując marynatą, aż wypływające soki będą przejrzyste.

Porcja dla:

4 osób