Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Pieczone, rozkosznie kruche daktyle nadziewane pleśniowym serem i zawinięte w boczek. Są pyszne i bardzo łatwe do zrobienia. Świetnie nadają się na imprezę, gdyż można je podawać w temperaturze pokojowej, a więc przygotować nawet kilka godzin wcześniej!

Składniki:

  • 450 g boczku w plastrach szerokości 2-3 cm
  • 450 g daktyli bez pestek
  • 110 g sera niebieskiego (np. roquefort, gorgonzola czy stilton)

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 190°C.

2Każdego daktyla przekroić na pół i otworzyć. Oderwać kawałek sera i umieścić w środku daktyla, a następnie zamknąć połówki i owinąć daktyla plasterkiem boczku, po czym przekłuć na wylot wykałaczką. Układać roladki w naczyniu do pieczenia lub na blasze z krawędzią, która zatrzyma ściekający tłuszcz.

3Piec przez 30 do 40 minut w rozgrzanym piekarniku, lub aż boczek zrobi się chrupiący. Po pierwszych 20 minutach pieczenia przewrócić daktyle na drugą stronę.

Porcja dla:

32 osób