Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
03 min.
Całkowity czas:
23 min.

Przepyszne i zdrowe pierogi z mąki orkiszowej nadziewane jagodami zaspokoją gusta największych wielbicieli tych leśnych owoców.

Składniki:

  • 200 ml jagód

Przygotowanie:

1Jagody należy przebrać z listków i innych zanieczyszczeń i dokładnie wypłukać.

2Wsypać mąkę do miski, dodać jajko oraz sól, a następnie – mieszając – wlewać tyle wody, żeby wszystkie składniki się połączyły.

3Wyłożyć ciasto na stolnicę lub inną płaską powierzchnię i wyrabiać dalej, dodając mąki lub wody. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale musi być miękkie, żeby lekko się wałkowało.

4Za pomocą szklanki wykroić z ciasta koła. Umieścić jagody łyżeczką na środku każdego kółka. Złożyć na pół i przycisnąć krawędzie palcami, aby je razem zlepić.

5W dużym garnku zagotować osoloną wodę i dodać do niej łyżkę oleju.

6Pierogi wrzucać na wrzącą wodę i gotować na małym ogniu ok. 3 minuty od czasu ich wypłynięcia, od czasu do czasu mieszając. Wyciągać łyżką cedzakową.

Porcja dla:

6 osób