20 min.
03 min.
23 min.
Przepyszne i zdrowe pierogi z mąki orkiszowej nadziewane jagodami zaspokoją gusta największych wielbicieli tych leśnych owoców.
Składniki:
- 200 ml jagód
Przygotowanie:
1Jagody należy przebrać z listków i innych zanieczyszczeń i dokładnie wypłukać.
2Wsypać mąkę do miski, dodać jajko oraz sól, a następnie – mieszając – wlewać tyle wody, żeby wszystkie składniki się połączyły.
3Wyłożyć ciasto na stolnicę lub inną płaską powierzchnię i wyrabiać dalej, dodając mąki lub wody. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale musi być miękkie, żeby lekko się wałkowało.
4Za pomocą szklanki wykroić z ciasta koła. Umieścić jagody łyżeczką na środku każdego kółka. Złożyć na pół i przycisnąć krawędzie palcami, aby je razem zlepić.
5W dużym garnku zagotować osoloną wodę i dodać do niej łyżkę oleju.
6Pierogi wrzucać na wrzącą wodę i gotować na małym ogniu ok. 3 minuty od czasu ich wypłynięcia, od czasu do czasu mieszając. Wyciągać łyżką cedzakową.
Porcja dla:
6 osób