Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Ten dip jest niesamowity – serowy i aromatyczny! Jeśli ktoś nie lubi karczochów, nie szkodzi – nawet ich nie poczuje. A ja tylko się zastanawiam, czy wypada jeść go łyżką prosto z miseczki?
Składniki:
- 225 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
- 60 ml (1/4 szklanki) majonezu
- 20 g (1/4 szklanki) startego parmezanu
- 30 g (1/4 szklanki) startego sera pecorino romano
- 1 ząbek czosnku, obranego i rozgniecionego
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 175°C. Małe naczynie do pieczenia lekko posmarować tłuszczem.
2W średniej misce wymieszać serek śmietankowy z majonezem, parmezanem, pecorino romano, czosnkiem, bazylią, solą czosnkową, solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać z karczochami i szpinakiem.
3Przełożyć masę do przygotowanego naczynia do pieczenia. Posypać mozzarellą. Piec w rozgrzanym piekarniku 25 minut, aż ser lekko się zrumieni i zacznie bulgotać.
Porcja dla:
12 osób