Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
40 min.

Ten dip jest niesamowity – serowy i aromatyczny! Jeśli ktoś nie lubi karczochów, nie szkodzi – nawet ich nie poczuje. A ja tylko się zastanawiam, czy wypada jeść go łyżką prosto z miseczki?

Składniki:

  • 225 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
  • 60 ml (1/4 szklanki) majonezu
  • 20 g (1/4 szklanki) startego parmezanu
  • 30 g (1/4 szklanki) startego sera pecorino romano
  • 1 ząbek czosnku, obranego i rozgniecionego
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175°C. Małe naczynie do pieczenia lekko posmarować tłuszczem.

2W średniej misce wymieszać serek śmietankowy z majonezem, parmezanem, pecorino romano, czosnkiem, bazylią, solą czosnkową, solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać z karczochami i szpinakiem.

3Przełożyć masę do przygotowanego naczynia do pieczenia. Posypać mozzarellą. Piec w rozgrzanym piekarniku 25 minut, aż ser lekko się zrumieni i zacznie bulgotać.

Porcja dla:

12 osób