Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
Proste placki z ciasta podobnego do naleśnikowego, ale zamiast mleka jest w nich śmietana. Są bardzo delikatne w smaku.
Składniki:
- 3 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 500 ml kwaśnej śmietany 18%
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
- dżem do dekoracji
Przygotowanie:
1W misce jajka zmiksować z mąką, solą i śmietaną na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać ogrobinę mleka.
2Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką placki. Smażyć z obu stron na rumiano.
3Podawać posypane cukrem pudrem lub posmarowane dżemem.
Porcja dla:
4 osób