Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
15 min.

Proste placki z ciasta podobnego do naleśnikowego, ale zamiast mleka jest w nich śmietana. Są bardzo delikatne w smaku.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 500 ml kwaśnej śmietany 18%
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • dżem do dekoracji

Przygotowanie:

1W misce jajka zmiksować z mąką, solą i śmietaną na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać ogrobinę mleka.

2Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką placki. Smażyć z obu stron na rumiano.

3Podawać posypane cukrem pudrem lub posmarowane dżemem.

Porcja dla:

4 osób