15 min.
60 min.
75 min.
Jest to prosty, aromatyczny dodatek do dań. Czasami na ostatnie 20 minut gotowania dodaję podsmażone piersi kurczaka i mamy cały posiłek. Smacznego!
Składniki:
- 4 łyżki masła
- 3 ząbki rozgniecionego czosnku
- 1 mała drobno posiekana cebula
- 140 g pokrojonych w plasterki pieczarkek
- 120 ml (1/2 szklanki) wytrawnej sherry
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 175°C.
2W dużym żeliwnym garnku nadającym się do piekarnika lub w brytfance roztopić na średnim ogniu masło i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem.
3Dodać pieczarki i smażyć około 5 minut, aż zmiękną i zaczną puszczać sok.
4Dolać sherry i smażyć dalej na wolnym ogniu przez 1 minutę. Dodać bulion z kurczaka, kaszę i bazylię i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować przez 5 minut.
5Przykryć brytfankę pokrywką i umieścić w nagrzanym piekarniku. Piec 45 minut do 1 godziny, aż kasza będzie miękka. Przed podaniem wmieszać posiekaną natkę pietruszki.
Porcja dla:
6 osób