Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Jest to prosty, aromatyczny dodatek do dań. Czasami na ostatnie 20 minut gotowania dodaję podsmażone piersi kurczaka i mamy cały posiłek. Smacznego!

Składniki:

  • 4 łyżki masła
  • 3 ząbki rozgniecionego czosnku
  • 1 mała drobno posiekana cebula
  • 140 g pokrojonych w plasterki pieczarkek
  • 120 ml (1/2 szklanki) wytrawnej sherry

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175°C.

2W dużym żeliwnym garnku nadającym się do piekarnika lub w brytfance roztopić na średnim ogniu masło i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem.

3Dodać pieczarki i smażyć około 5 minut, aż zmiękną i zaczną puszczać sok.

4Dolać sherry i smażyć dalej na wolnym ogniu przez 1 minutę. Dodać bulion z kurczaka, kaszę i bazylię i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować przez 5 minut.

5Przykryć brytfankę pokrywką i umieścić w nagrzanym piekarniku. Piec 45 minut do 1 godziny, aż kasza będzie miękka. Przed podaniem wmieszać posiekaną natkę pietruszki.

Porcja dla:

6 osób