Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
1500 min.

Przyrządzam to danie z solonego dorsza, którego namaczam na noc, a następnie gotuję w mleku. Zawsze i wszystkim smakuje! Zobacz nasz przepis video z tym daniem!

Składniki:

  • 4 solone filety z dorsza
  • 1 litr pełnotłustego mleka
  • 800 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w grube plastry
  • 200 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 cebule, pokrojone w piórka
  • 2 ząbki czosnku, posiekane

Przygotowanie:

1Dorsza namoczyć w zimnej wodzie na 24 godziny, w międzyczasie zmieniając wodę czterokrotnie.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

3Dorsza gotować w mleku przez 10 minut. Następnie łyżką cedzkową przełożyć go do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. W tym samym mleku gotować ziemniaki przez 8 minut (nie powinny być zbyt miękkie).

4W patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać paprykę, liść laurowy i wino. Gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.

5Ziemniaki ułożyć dookoła ryby w naczyniu żaroodpornym i przykryć mieszanką z cebuli i papryki. Piec przez 30 minut.

6Przed podaniem posypać pietruszką.

Porcja dla:

4 osób