10 min.
50 min.
1500 min.
Przyrządzam to danie z solonego dorsza, którego namaczam na noc, a następnie gotuję w mleku. Zawsze i wszystkim smakuje! Zobacz nasz przepis video z tym daniem!
Składniki:
- 4 solone filety z dorsza
- 1 litr pełnotłustego mleka
- 800 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w grube plastry
- 200 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 2 cebule, pokrojone w piórka
- 2 ząbki czosnku, posiekane
Przygotowanie:
1Dorsza namoczyć w zimnej wodzie na 24 godziny, w międzyczasie zmieniając wodę czterokrotnie.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
3Dorsza gotować w mleku przez 10 minut. Następnie łyżką cedzkową przełożyć go do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. W tym samym mleku gotować ziemniaki przez 8 minut (nie powinny być zbyt miękkie).
4W patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać paprykę, liść laurowy i wino. Gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.
5Ziemniaki ułożyć dookoła ryby w naczyniu żaroodpornym i przykryć mieszanką z cebuli i papryki. Piec przez 30 minut.
6Przed podaniem posypać pietruszką.
Porcja dla:
4 osób