20 min.
20 min.
40 min.
Soczyste kawałki dorsza gotowane w aromatycznym, lekko pikantnym sosie z mieszanką kolorowych warzyw i cieciorką, to posiłek sycący, choć zawierający bardzo mało tłuszczu. Można go podawać ze świeżą bagietką.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 zielona papryczka chili, posiekana
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- 2 łodygi selera naciowego pokrojone w kostkę
- 40 g świeżego imbiru, posiekanego
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- nasiona z 6 zielonych strączków kardamonu
Przygotowanie:
1Rozgrzać oliwę na dużej, głębokiej patelni. Wrzucić cebulę, posiekaną papryczkę chili, marchewkę, pokrojone łodygi selera, imbir, czosnek i nasiona kardamonu. Dokładnie wymieszać, przykryć patelnię i smażyć 5 minut na średnim ogniu, aż cebula lekko zmięknie.
2Dodać kurkumę, wymieszać, wlać wywar i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić na wolnym ogniu 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
3Dodać cieciorkę, a następnie pomidory, zielony groszek i rybę. Delikatnie wymieszać, tak, żeby nie połamać kawałków ryby. Doprowadzić ponownie do lekkiego wrzenia, a następnie położyć na wierzch szpinak (nie trzeba mieszać) i przykryć patelnię. Dusić 5 minut, aż kawałki ryby będą gotowe, a liście szpinaku zacznąsię zwijać.
4Delikatnie wymieszać widelcem szpinak z rybą i warzywami. Nałożyć danie do płytkich miseczek i podawać.
Porcja dla:
4 osób