Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Soczyste kawałki dorsza gotowane w aromatycznym, lekko pikantnym sosie z mieszanką kolorowych warzyw i cieciorką, to posiłek sycący, choć zawierający bardzo mało tłuszczu. Można go podawać ze świeżą bagietką.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 zielona papryczka chili, posiekana
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojone w kostkę
  • 40 g świeżego imbiru, posiekanego
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • nasiona z 6 zielonych strączków kardamonu

Przygotowanie:

1Rozgrzać oliwę na dużej, głębokiej patelni. Wrzucić cebulę, posiekaną papryczkę chili, marchewkę, pokrojone łodygi selera, imbir, czosnek i nasiona kardamonu. Dokładnie wymieszać, przykryć patelnię i smażyć 5 minut na średnim ogniu, aż cebula lekko zmięknie.

2Dodać kurkumę, wymieszać, wlać wywar i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić na wolnym ogniu 10 minut, aż warzywa będą miękkie.

3Dodać cieciorkę, a następnie pomidory, zielony groszek i rybę. Delikatnie wymieszać, tak, żeby nie połamać kawałków ryby. Doprowadzić ponownie do lekkiego wrzenia, a następnie położyć na wierzch szpinak (nie trzeba mieszać) i przykryć patelnię. Dusić 5 minut, aż kawałki ryby będą gotowe, a liście szpinaku zacznąsię zwijać.

4Delikatnie wymieszać widelcem szpinak z rybą i warzywami. Nałożyć danie do płytkich miseczek i podawać.

Porcja dla:

4 osób