Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
45 min.

Oto pomysł, jak smacznie podać zwykłe filety z dorsza. Gremolata to włoska mieszanka natki pietruszki, startej skórki z limonki i czosnku (czasem też posiekanych sardeli). W tym przepisie do zrobienia smacznej posypki do ryby używa się gremolaty z bułką tartą. Całość piecze się razem z soczystymi pomidorami i podaje z purée z ziemniaków.

Składniki:

  • 2 cytryny
  • 55 g świeżo startej białej bułki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione
  • 4 grube kawałki (ok. 550 g) filetów z dorsza bez skóry
  • 2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 3 podłużne pomidory pokrojone w ćwiartki

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Zetrzeć na drobnej tarce skórkę z jednej cytryny i wycisnąć z niej sok. Zmieszać skórkę z bułką tartą, pietruszką oraz czosnkiem i przyprawić.

2Ułożyć filety z dorsza na lekko nasmarowanym oliwą dużym żaroodpornym półmisku. Posmarować rybę musztardą i skropić sokiem z cytryny. Wokół niej ułożyć pomidory i cukinię. Pokroić resztę cytryny na 4 trójkątne kawałki i również położyć je na półmisku.

3Posypać rybę mieszanką bułki tartej z przyprawami i docisnąć ją lekko dłonią. Skropić oliwą. Piec rybę 25 minut, aż posypka się przypiecze.

4Wrzucić ziemniaki do rondla, zalać wrzątkiem i dodać szafran. Gotować 15-20 minut, aż zmiękną. Odcedzić je i utłuc z mlekiem. Przyprawić. Podawać rybę z szafranowym purée, pomidorami i cukinią.

Porcja dla:

4 osób