20 min.
25 min.
45 min.
Oto pomysł, jak smacznie podać zwykłe filety z dorsza. Gremolata to włoska mieszanka natki pietruszki, startej skórki z limonki i czosnku (czasem też posiekanych sardeli). W tym przepisie do zrobienia smacznej posypki do ryby używa się gremolaty z bułką tartą. Całość piecze się razem z soczystymi pomidorami i podaje z purée z ziemniaków.
Składniki:
- 2 cytryny
- 55 g świeżo startej białej bułki
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku, zgniecione
- 4 grube kawałki (ok. 550 g) filetów z dorsza bez skóry
- 2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
- 3 podłużne pomidory pokrojone w ćwiartki
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Zetrzeć na drobnej tarce skórkę z jednej cytryny i wycisnąć z niej sok. Zmieszać skórkę z bułką tartą, pietruszką oraz czosnkiem i przyprawić.
2Ułożyć filety z dorsza na lekko nasmarowanym oliwą dużym żaroodpornym półmisku. Posmarować rybę musztardą i skropić sokiem z cytryny. Wokół niej ułożyć pomidory i cukinię. Pokroić resztę cytryny na 4 trójkątne kawałki i również położyć je na półmisku.
3Posypać rybę mieszanką bułki tartej z przyprawami i docisnąć ją lekko dłonią. Skropić oliwą. Piec rybę 25 minut, aż posypka się przypiecze.
4Wrzucić ziemniaki do rondla, zalać wrzątkiem i dodać szafran. Gotować 15-20 minut, aż zmiękną. Odcedzić je i utłuc z mlekiem. Przyprawić. Podawać rybę z szafranowym purée, pomidorami i cukinią.
Porcja dla:
4 osób