Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
55 min.
Całkowity czas:
80 min.

Bekon, ser szwajcarski i cebula w lekkim sosie jajecznym na kruchym cieście. To danie to klasyka gatunku, wyśmienite na każdą okazję i o każdej porze dnia!

Składniki:

  • 1 płat gotowego kruchego francuskiego
  • 12 plasterków bekonu
  • 100 g startego sera szwajcarskiego
  • 1/3 szklanki (50 g) cebuli, posiekanej
  • 4 jajka, roztrzepane

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C. Gotowym ciastem wyłożyć foremkę.

2Na patelni podsmażyć bekon, aż będzie chrupiący. Odsączyć na papierowym ręczniku i pokroić na kawałki. Na spodzie ciasta rozsypać bekon, ser i cebulę.

3W misce ubić jajka ze śmietaną, solą, cukrem i pieprzem. Mieszaninę przelać do foremki, przykrywając bekon z serem i cebulą.

4Piec przez 15 minut w temperaturze 220 stopni C, a następnie zmniejszyć do 150 C i piec jeszcze przez 30 minut, aż nóż wetknięty w środek wyjdzie czysty. Odstawić jeszcze na 10 minut, a następnie podawać.

Porcja dla:

6 osób