Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
55 min.
55 min.
Całkowity czas:
80 min.
80 min.
Bekon, ser szwajcarski i cebula w lekkim sosie jajecznym na kruchym cieście. To danie to klasyka gatunku, wyśmienite na każdą okazję i o każdej porze dnia!
Składniki:
- 1 płat gotowego kruchego francuskiego
- 12 plasterków bekonu
- 100 g startego sera szwajcarskiego
- 1/3 szklanki (50 g) cebuli, posiekanej
- 4 jajka, roztrzepane
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C. Gotowym ciastem wyłożyć foremkę.
2Na patelni podsmażyć bekon, aż będzie chrupiący. Odsączyć na papierowym ręczniku i pokroić na kawałki. Na spodzie ciasta rozsypać bekon, ser i cebulę.
3W misce ubić jajka ze śmietaną, solą, cukrem i pieprzem. Mieszaninę przelać do foremki, przykrywając bekon z serem i cebulą.
4Piec przez 15 minut w temperaturze 220 stopni C, a następnie zmniejszyć do 150 C i piec jeszcze przez 30 minut, aż nóż wetknięty w środek wyjdzie czysty. Odstawić jeszcze na 10 minut, a następnie podawać.
Porcja dla:
6 osób