75 min.
75 min.
Pyszny udziec z jagnięciny z dodatkiem świeżego tymianku i rozmarynu wspaniale nadaje się na niedzielny wystawny obiad.
Składniki:
- 500 g udźca jagnięcego
- 500 g małych młodych ziemniaków
- 300 g szalotki
- 12 ząbków czosnku
- 1 duża cytryna
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Pokroić mięso na kawałki wielkości kęsa. Wyszorować ziemniaki do czysta pod bieżącą wodą, wytrzeć do sucha i przekroić na pół. Obrać szalotkę i czosnek. Cytrynę pokroić na ćwiartki i każdą jeszcze na pół. Z 4 takich cząstek wycisnąć sok i zmieszać go z oliwą.
2Ułożyć mięso, ziemniaki i szalotkę w naczyniu żaroodpornym. Skropić oliwą zmieszaną z sokiem z cytryny. Dodać cząstki cytryny (również te wyciśnięte), czosnek i połowę przygotowanych ziół. Mocno przyprawić solą i pieprzem.
3Szczelnie przykryć naczynie żaroodporne folią aluminiową. Wstawić do gorącego piekarnika i dusić około 45 minut. Umyć pomidorki koktajlowe cherry i przekroić je na pół. Zdjąć z naczynia folię aluminiową, wyjąć z potrawy gałązki ziół. Ułożyć połówki pomidorków i pozostałe zioła na wierzchu potrawy. Włożyć do piekarnika i dusić bez przykrycia jeszcze 15 minut. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób