30 min.
120 min.
150 min.
Wołowina duszona z dynią to wbrew pozorom całoroczne danie, gdyż można je przyrządzać również z dyni mrożonej. Jest smaczne, zdrowe, atrakcyjnie wygląda, a przy tym łatwo je przyrządzić. Pamiętajmy jednak koniecznie, że czas duszenia mięsa i warzyw jest inny, więc dynię czy ziemniaki musimy dodać dopiero na odpowiednim etapie. Druga ważna sprawa, użyjmy dobrej jakości wołowiny, najlepiej z rostbefu lub antrykotu, nie zaś jakiejkolwiek, a już na pewno nie „wołowiny na gulasz”, którą można znaleźć w supermarketach – to często miernej jakości „spady” z produkcji.
Składniki:
- 500 g dobrej delikatnej wołowiny (najlepiej antrykotu lub rostbefu)
- 1 średnia czerwona cebula (150 g)
- 3-4 łyżki oliwy
- 250 ml bulionu (najlepiej wołowego, może być z kostki)
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 średnia papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
1Wołowinę kroimy w niezbyt grube paski o długości kilku cm, ewentualnie w 3-4 cm kostkę. Usuwamy ewentualne łykowate części lub nadmiar tłuszczu. Cebulę obieramy i kroimy w grube półtalarki. Ząbki czosnku obieramy i drobno kroimy. Dynię kroimy w 3-4 cm kostkę. Papryczkę chili rozkrajamy wzdłużnie na 2 części i usuwamy nasiona. Natkę pietruszki siekamy pozostawiając trochę do dekoracji.
2Na patelni rozgrzewamy na dość silnym ogniu 3-4 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i wołowinę. W szczególności mięso obsmażamy intensywnie ze wszystkich stron przez ok. 5 minut.
3Do zawartości patelni dodajemy bulion, pomidory z puszki oraz papryczkę chili, czosnek, natkę pietruszki, liść laurowy i 1 płaską łyżeczkę soli, dokładnie wszystko mieszając i doprowadzając do wrzenia. Patelnię przykrywamy i przestawiamy na mały ogień. Dusimy powoli do miękkości mięsa – delikatna wołowina nie powinna potrzebować do tego więcej niż ok. 1 godziny i 15 minut. Czasami mieszamy, a wyjątkowo możemy dolać wody lub dodatkowego bulionu.
4Na 25-30 minut przed końcem duszenia mięsa dodajemy do niego kminek, więcej soli do smaku, dynię oraz obrane i pokrojone podobnie jak dynia bezpośrednio przed użyciem ziemniaki. Wszystko dokładnie mieszamy.
5Gotowe danie podajemy na ciepło z siekaną natką pietruszki jako dekoracją.
Porcja dla:
4 osób