Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
150 min.

Wołowina duszona z dynią to wbrew pozorom całoroczne danie, gdyż można je przyrządzać również z dyni mrożonej. Jest smaczne, zdrowe, atrakcyjnie wygląda, a przy tym łatwo je przyrządzić. Pamiętajmy jednak koniecznie, że czas duszenia mięsa i warzyw jest inny, więc dynię czy ziemniaki musimy dodać dopiero na odpowiednim etapie. Druga ważna sprawa, użyjmy dobrej jakości wołowiny, najlepiej z rostbefu lub antrykotu, nie zaś jakiejkolwiek, a już na pewno nie „wołowiny na gulasz”, którą można znaleźć w supermarketach – to często miernej jakości „spady” z produkcji.

Składniki:

  • 500 g dobrej delikatnej wołowiny (najlepiej antrykotu lub rostbefu)
  • 1 średnia czerwona cebula (150 g)
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 250 ml bulionu (najlepiej wołowego, może być z kostki)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 średnia papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

1Wołowinę kroimy w niezbyt grube paski o długości kilku cm, ewentualnie w 3-4 cm kostkę. Usuwamy ewentualne łykowate części lub nadmiar tłuszczu. Cebulę obieramy i kroimy w grube półtalarki. Ząbki czosnku obieramy i drobno kroimy. Dynię kroimy w 3-4 cm kostkę. Papryczkę chili rozkrajamy wzdłużnie na 2 części i usuwamy nasiona. Natkę pietruszki siekamy pozostawiając trochę do dekoracji.

2Na patelni rozgrzewamy na dość silnym ogniu 3-4 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i wołowinę. W szczególności mięso obsmażamy intensywnie ze wszystkich stron przez ok. 5 minut.

3Do zawartości patelni dodajemy bulion, pomidory z puszki oraz papryczkę chili, czosnek, natkę pietruszki, liść laurowy i 1 płaską łyżeczkę soli, dokładnie wszystko mieszając i doprowadzając do wrzenia. Patelnię przykrywamy i przestawiamy na mały ogień. Dusimy powoli do miękkości mięsa – delikatna wołowina nie powinna potrzebować do tego więcej niż ok. 1 godziny i 15 minut. Czasami mieszamy, a wyjątkowo możemy dolać wody lub dodatkowego bulionu.

4Na 25-30 minut przed końcem duszenia mięsa dodajemy do niego kminek, więcej soli do smaku, dynię oraz obrane i pokrojone podobnie jak dynia bezpośrednio przed użyciem ziemniaki. Wszystko dokładnie mieszamy.

5Gotowe danie podajemy na ciepło z siekaną natką pietruszki jako dekoracją.

Porcja dla:

4 osób